Nieuw Italiaans kabinet onder Amato beëdigd

In Italië is vanmiddag een nieuw centrum-links kabinet beëdigd onder leiding van premier Giuliano Amato. Hij wil proberen in de elf maanden die resteren totdat het mandaat van het parlement afloopt, de afkalvende steun voor centrum-links te herstellen.

De 61-jarige Amato volgt Massimo D'Alema op, die vorige week aftrad na een gevoelige nederlaag bij regionale verkiezingen. Hoewel de vertrekkende premier had gezegd dat ingrijpende vernieuwing nodig is, zat ruim driekwart van de ministers ook al in het voorgaande kabinet. Sleutelposten als Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken, en Defensie zijn in dezelfde handen gebleven.

Onder de 24 bewindslieden zijn vijf nieuwkomers. Hierbij zijn de 74-jarige oncoloog Umberto Veronesi, die Gezondheid onder zich krijgt, en de 68-jarige Tullio Di Mauro, een gerespecteerd linguïst die op Onderwijs komt. Opvallend is ook de benoeming van het Groene Kamerlid Alfonso Pecoraro Scanio tot minister van Landbouw. Het is voor het eerst in Europa dat een exponent van de Groenen het landbouwbeleid onder zich krijgt.

Amato had meer problemen om een kabinet te formeren dan hij had verwacht. Hij had van president Carlo Azeglio Ciampi de opdracht meegekregen fors te snoeien in het aantal ministersposten. Dat is niet gelukt. Vergeleken met het vorige kabinet is er één minister minder, door de samenvoeging van Industrie en Buitenlandse Handel. De acht coalitiepartijen moesten allemaal tevreden worden gesteld.

Amato heeft gezegd dat hij wel het aantal staatssecretarissen wil terugbrengen, van 65 naar ongeveer vijftig, maar ook hier worstelt hij met de machtspolitiek van de coalitiepartijen. De staatssecretarissen worden na de beëidiging van het kabinet benoemd. Hij moet ook nog een minister voor Europese Zaken vinden nadat twee leden van de Groene partij hiervoor hebben bedankt.

De rechtse oppositie onder leiding van mediamagnaat Silvio Berlusconi had om vervroegde verkiezingen gevraagd. Deze vindt bij de kiezers steeds meer gehoor voor zijn boodschap van minder belastingen, minder bureaucratie, minder buitenlanders, en meer politie op straat tegen de stijgende criminaliteit.

Uit angst daarbij te worden weggevaagd hebben de centrum-linkse partijen zich schoorvoetend achter Amato geschaard. Amato zal naar verwachting vrijdag het vertrouwen vragen van de Kamer van Afgevaardigden. Morgen begint het parlementaire vertrouwensdebat over het nieuwe kabinet.