Monumentenzorg heeft lening van 350 miljoen nodig

Het Nationaal Restauratiefonds wil dat het kabinet een lening van 350 miljoen gulden verstrekt voor monumentenzorg. Anders dreigen grootschalige restauraties onbetaalbaar te worden. Dat zei de voorzitter van het fonds, mr. Pieter van Vollenhoven, vandaag bij de heropening van het gerestaureerde kasteel Heeswijk in het Brabantse Heeswijk-Dinther. De extra rentekosten die de lening met zich meebrengt, wegen volgens hem niet op tegen de kostenbesparing door de restauraties eerder uit te voeren.

Als de restauratie van het kasteel in Heeswijk niet uitgesteld had hoeven worden, waren de kosten aanzienlijk lager geweest, benadrukt Van Vollenhoven. In het begin van de jaren tachtig had de restauratie volgens hem ongeveer 2 miljoen gulden gekost, tegen 6,5 miljoen nu. Het monumentale gebouw is een van de best bewaarde kastelen in Noord-Brabant.