Klachten militaire oefening in Hongarije

Hongarije beschikt over goede oefenterreinen voor de Nederlandse landmacht. Maar omwonenden willen nu geld zien voor de aangerichte schade.

Een paar weken geleden waren de Hongaren nog trots dat het Nederlandse leger kwam oefenen bij het Balaton-meer. Het was de eerste Nederlandse oefening op Hongaarse bodem sinds Hongarije lid werd van de NAVO. Zestienhonderd manschappen van de 43ste Gemechaniseerde Brigade waren twee weken lang op het oefenterrein bij Várpalota met 140 rupsvoertuigen bij zich en 480 wielvoertuigen.

De Nederlandse militairen werden ondersteund door de Hongaarse luchtmacht. De oefening werd een groot succes. Totdat de plaatselijke politiek zich met de zaak ging bemoeien.

De Nederlandse tanks hadden door de tuinen van omwonenden geploegd, landbouwgrond vernield en wegen opengeharkt. János Csunyi, politiek leider van het district Várpalota, eist een vergoeding van ongeveer één miljoen gulden, in eerste instantie van de Hongaarse overheid. Krijgt hij geen geld, dan dreigt Csunyi de komende dagen met acties. Duizenden inwoners van het gebied rond Várpalota zullen wegen blokkeren. Dat is slecht nieuws voor de Hongaarse regering die dit weekeinde op hetzelfde oefenterrein een grote NAVO-oefening wil houden met ruim tweeduizend manschappen uit elf landen.

Várpalota is een gewild oefenterrein dat het Hongaarse ministerie van Defensie maar al te graag uitbaat. Het leger staat voor ingrijpende hervormingen en kan de bijverdiensten van Várpalota goed gebruiken. Voor de Nederlanders is het een interessant oefenterrein, omdat het goed bereikbaar is en ook heuvelachtig, een soort terrein dat in Nederland nauwelijks en in Duitsland moeilijk te vinden is.

Volgens de Nederlandse voorlichter overste Morsing zijn er voor de oefening goede afspraken gemaakt met de Hongaren over eventuele schade. Hij ontkent dat de Nederlandse troepen zich buiten het terrein hebben begeven. Wel tekent hij aan dat de begrenzing van het oefenterrein niet altijd even duidelijk is aangegeven. Markeringen staan vaak enkele honderden meters en soms wel een kilometer uit elkaar. Bovendien blijken nogal wat Hongaren gebruik te hebben gemaakt van het einde van de Koude Oorlog door groentetuintjes aan te leggen op wat ooit het oefenterrein van het Warschaupact was. Zij weigeren nu plaats te maken voor de NAVO.

    • Renée Postma