Kijken naar het echte leven

Wat is dat toch, die zucht naar het `echte leven', niet als deelnemer eraan maar als toeschouwer? Eerst was er Big Brother, nu De Bus, en vanaf morgen herhaalt de Evangelische Omroep de zes delen van De Camping uit. Het is een `microkosmos', waarin de makers, ,,het leven zoals het is presenteren''. Wat het echte leven is? Dat is een leven waarin liefde, verdriet en geluk aan bod komen. Herkenbaar, overzichtelijk, en net als in het echt, een beetje saai.

De `docu-soap' De Camping speelt zich af op camping de Molenzijdse Heide aan de Nederlands-Belgische grens. Dikke Pierre, zeg maar de Belgische Ruud uit Big Brother of Jop uit De Bus, komt er al twintig jaar. Hij herinnert zich nog dat het vroeger twee campings waren, een Nederlandse en een Belgische, maar dat het Belgische deel nu het Hollandse heeft overgenomen (!).

Dikke Pierre mag graag iedereen helpen, of daar nou behoefte aan is of niet. Wordt er een nieuwe caravan neergezet, Pierre helpt navigeren. Drie toeschouwers – misprijzende blik, sigaret in de mond – leveren commentaar. ,,De burgemeester noem ik hem'', zegt de een tegen de camera. ,,Nee, Onassis'', zegt de ander. De derde: ,,Hij weet altijd alles beter.'' De kijker, zo hadden de makers al aangekondigd, kunnen in de serie kennis maken met de spanningen tussen de Nederlanders en de Belgen.

Om het vertrouwen van de campinggasten te winnen, woonden de researchers, cameramensen en geluidstechnici twee maanden op de camping. Ze filmden bij José en haar negenjarige dochter Rachel in de caravan. Bij Marie Paule en Harry die al vijfentwintig jaar niet al te gelukkig getrouwd zijn. De camera volgt kleindochter Sharon van zeventien als ze naar de campingdisco gaat, de camera volgt ook haar oma die door de ramen van de disco gluurt om te zien wat ze uitspookt. De camera filmt door het glas van de telefooncel als `steuntrekster' Wendy huilend belt met haar begeleidster bij de sociale dienst en smeekt om meer geld.

Het vertrouwen tussen de campinggasten en de makers lijkt er wel te zijn. Maar op de een of andere manier krijgt de kijker niet die band met de hoofdrolspelers. De kijker blijft toeschouwer, die kijkt naar al die mensen bij elkaar op dat campingterrein. Het heeft bijna iets weg van de soap Hertenkamp van de VPRO. En of de campinggasten zich mét camera net zo gedragen als zonder is de vraag. Maar goed, bij Big Brother en De Bus was en is dat ook een eindeloze discussie.

De Camping, donderdag, TV2, 19.30-20.00u.

    • Rinskje Koelewijn