Jongeren prominent bij 50 jaar RMS

Een groep jonge Molukkers heeft gisteren tijdens de vijftigste herdenking van de Proclamatie van de Vrije Republiek der Zuid-Molukken (Republik Maluku Selatan) de aandacht op zich gevestigd. Onaangekondigd betraden ze het podium van de Rijswijkse Darling Market en richtten het woord tot de president van de RMS-regering in ballingschap, F. Tutuhatunewa. De jongeren vinden dat de RMS hardere eisen moet stellen aan de regering van de Indonesische president Wahid om het geweld op de Molukken te beëindigen. ,,Wij willen niet alleen praten, wij willen ook tot actie overgaan'', zei een van hen. De groep had eerder die middag willen demonstreren bij de Indonesische ambassade in Den Haag, maar was tegengehouden door de politie.

De herdenking van het uitroepen van de RMS op Ambon op 25 april 1950 verliep verder zonder incidenten. De Molukse regering had scherpe veiligheidsmaatregelen genomen. Op de foto rechts arriveert president Tutuhatunewa bij de Darling Market, omringd door (niet-geüniformeerde) leden van de Molukse ordedienst.