Internationaal

LONDEN

De beurs van Londen reageerde vanochtend positief op de ontwikkelingen op Wall Street gisteravond. Met name de technologiefondsen waren in trek op Wall Street en dat had zijn weerslag op de beurs van Londen, waar mobiele telefoonaanbieder Vodafone het rijtje winnaars vanochtend aanvoerde met een stijging van 2,7 procent naar 287 pence. De FTSE-index liep daarmee in de pas en steeg naar 6295,4 punten.

PARIJS

Op de beurs van Parijs stal computermaker Psion vanochtend de show. Het aandeel ging 15 procent omhoog na het nieuws dat Sony het patent heeft gekocht van een nieuw soort afstandsbediening dat Psion heeft ontwikkeld. Euro Disney maakte over de eerste zes maanden van het boekjaar 1999/2000 een verlies bekend van 31,3 miljoen euro. Dat viel mee ten opzichte van de 45,1 miljoen euro die het pretpark in de zelfde periode vorig jaar realiseerde. Derhalve steeg de koers 1,12 procent naar 90 eurocent. De koers van Peugeot ging 2,5 procent omhoog na de bekendmaking dat de autofabrikant in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 27 procent meer auto's heeft verkocht. De Parijse beurs als geheel steeg met 111,91 punten naar 6432,20.

FRANKFURT

Ook de beurs van Frankfurt reageerde positief op de ontwikkelingen op Wall Street gisteravond. Zwaargewicht Deutsche Telecom steeg bijna drie procent en trok daarmee de DAX-index omhoog naar 7403,19 punten, een winst van ruim 1 procent.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag opnieuw lager geëindigd. De Nikkei-index daalde met 138,02 punten tot 18,134,31, waardoor het verlies uitkwam op 0,75 procent. De index daalde zelfs even onder de 18.000 punten, voor het eerst sinds november vorig jaar. De daling was het gevolg van winstnemingen. Bovendien werden nog steeds de fondsen verkocht die begin deze week uit de Nikkei-index van 225 aandelen werden gehaald.

De beurs van Zuid-Korea was eveneens lager. Het koersgemiddelde op de beurs van Seoul zakt met 3,25 procent. In Hongkong daalde de beurs met 1 procent. In Australië steeg de beurs met 1,4 procent.

NEW YORK

Met dezelfde snelheid waarmee Nasdaq, de Amerikaanse schermenbeurs waar veel hightechbedrijven genoteerd staan, afgelopen maandag in elkaar klapte ging de beurs gisteren weer omhoog. Terwijl Nasdaq maandag spectaculair daalde met 4,4 procent ging de index gisteren met 6,58 procent omhoog naar 3711,57 punten. Ook de Dow Jones eindigde in de plus. De Dow sloot 2,01 procent hoger op 11.124,82.