Industrie zit ruim in orders

De orderportefeuille van de Nederlandse industrie is goed gevuld. Vorige maand ontving de industrie meer orders dan in februari. De ondernemers voerden de productie in maart op en verhoogden de bezettingsgraad van het machinepark. Het vertrouwen van de producenten in een goede gang van zaken nam toe.

Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistie (CBS).

De index van de orderpositie was in maart 103,4. Dat is een stijging van 1 procent ten opzichte van februari. Die maand werd het hoogste niveau bereikt sinds november 1995.

De benutting van de productie-installaties lag in maart op 84,7 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in december 1999 en de derde stijging op een rij (september-december-maart).

De hogere bezettingsgraad leidt over het algemeen niet tot een te krappe productiecapaciteit. Bedrijven die wel te maken hebben met belemmeringen in de productie, schrijven dit vooral toe aan een tekort aan arbeidskrachten.

De 'stemmingsindicator' voor het productenvertrouwen kwam in maart uit op 6,6. Dat betekende een lichte stijging. In de twee voorgaande maanden was er ook al sprake van een toenemende vertrouwen. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een toename van de industriële productie en een verdere stijging van de verkoopprijzen, aldus het CBS.