Impasse in ruzie over Startpagina

De vrijwilligers die Startpagina.nl onderhouden, overwegen een rechtszaak tegen VNU, de nieuwe eigenaar van de zeer populaire website. De oprichter van Startpagina.nl verkocht de website onlangs voor enkele tientallen miljoenen aan uitgever VNU. De vrijwilligers is elk slechts duizend gulden toegezegd door de uitgever. Ze eisen 15.000 gulden per persoon voor hun inspanningen. Dat zou VNU 75 miljoen gulden kosten.

Startpagina.nl werd ooit opgezet als belangeloze wegwijzer voor internetgebruikers. Op één website werden op overzichtelijke wijze interessante internetpagina's bij elkaar gebracht. Onder de paraplu van Startpagina konden vrijwilligers zelf een pagina beginnen en onderhouden, meestal over hun eigen hobby. Deze websites worden aangeduid als Startpagina-dochters.

De oprichters hebben naar verluidt 30 miljoen gulden gekregen voor Startpagina.nl. De dochters blijven min of meer met lege handen achter. Bovendien blijkt de site niet zo belangeloos als men wilde doen geloven. Bedrijven blijken te hebben betaald om een vermelding te krijgen op de website.

Inmiddels is er onder de dochters verdeeldheid ontstaan. Een deel van hen heeft zich verzameld onder de paraplu van Hans van Dam. Deze groep voerde vorige week vergeefs gesprekken met VNU en dreigt nu met een rechtszaak. Deze week praten Van Dam en zijn aanhang met Veronica en (naar verluidt) IDG, uitgever van de internetkrant WebWereld, over mogelijke samenwerking. Van Dam heeft een `actiepagina' opgericht, die Startpagina2.nl is gedoopt. VNU vindt deze website een inbreuk op het merkenrecht.

Andere dochters vinden het initiatief van Van Dam ,,agressief''. ,,Startpagina is niet van ons. Iedereen die een pagina is gestart, wist dit van tevoren'', aldus een dochter in WebWereld. VNU wil blijven werken met de huidige dochters, maar niet tegen elke prijs. ,,Er is vreselijk veel animo van anderen om eventuele opengevallen plekken in te nemen'', aldus een woordvoerder.