`Geen tol bij files'

Elektronische tolheffing moet bij files zijn uitgeschakeld. Deze suggestie doet de Alkmaarse wethouder W. van der Ham, voorzitter van een overleggroep, Platform Stedelijke Distributie, waarin de ministeries van Verkeer, VROM en Economische Zaken samenwerken met de organisaties van gemeenten, provincies en economische belangengroepen.

Van der Ham verwacht dat de weerstand tegen een `spitsheffing' en andere vormen van tolheffing kan worden weggenomen als minister Netelenbos (Verkeer) wettelijk regelt dat de overheid geen tol heft als automobilisten op deze wegen alsnog in files terechtkomen. Diverse organisaties hebben bij herhaling aangevoerd dat rekeningrijden geen oplossing is voor het fileprobleem en dat dit plan zal uitlopen op `betaald in de file staan'. Volgens wethouder Van der Ham moeten de diverse vormen van rekeningrijden ,,de geest krijgen van een contract, waarbij alleen hoeft te worden betaald als er geen vertraging is''.