Euro zakt verder in na absoluut dieptepunt in VS

De euro is vanmorgen in Europa verder gedaald. Gisteren sloot de euro in New York al op een nieuwe dieptepunt. Hoewel sommige analisten verwachten dat de Europese Centrale Bank de rente morgen met een kwart punt zal verhogen, geloven de meesten niet dat dit zal helpen de euroval te stuiten, omdat met de renteverhoging al rekening wordt gehouden.

Sinds de introductie op 1 januari 1999 heeft de euro al meer dan 20 procent van zijn waarde tegenover de dollar verloren. Tegenover de yen is dat zelfs al 25 procent. Vanmorgen stond de euro in Europa op 91,90 dollarcent, iets lager dan de 92,08 waarop hij gisteren in Londen sloot. Daarmee kroop de euro vandaag in Europa dichter naar het absolute dieptepunt van 91,62 dollarcent waarmee hij gisteren in New York sloot. In Tokio sloot de euro tegenover de Japanse munt vandaag op een nieuw dieptepunt van 97,08 yen.

Op korte termijn ziet het er niet naar uit dat de koers zich echt kan herstellen; het is nog altijd het verschil in economische groei tussen de Verenigde Staten en de eurolanden dat de dollar hoog houdt en de euro laag, zei een analist vanmorgen.

Morgen verschijnen de voorlopige cijfers over de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal. De schattingen liggen tussen de 5,9 en 7 procent (op jaarbasis), en dat houdt een groot verschil in met de Europese Unie, die niet verder komt dan gemiddeld zo'n 3,5 procent economische groei.

Morgen houdt het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn tweewekelijkse vergadering. De meningen onder analisten of daar een renteverhoging uitkomt zijn verdeeld.

Het is de laatste paar dagen hard gegaan met de euro. De beleggers vluchtten uit de munt toen bleek dat de val van de aandelenkoersen in New York niet de verwachte daling van de dollarkoers had veroorzaakt.

Diverse deskundigen menen dat er in Europa structurele veranderingen nodig zijn om de euro weer op peil te krijgen. De arbeidsmarkt moet worden hervormd, de belastingstelsels herzien en de sociale voorzieningen gewijzigd. Italië en Frankrijk zijn de landen die zich daar tegen verzetten.

Norbert Walter, topeconoom bij Deutsche Bank, meent dat de euro nog wel verder omlaag zal gaan. Vermoedelijk tegen het einde van dit jaar koelt de Amerikaanse economie wat af en pas dan zou de koers van de euro echt omhoog kunnen gaan, tot boven de 1 dollar, gelooft hij.

Christian Noyer, vice-president van de ECB, zei gisteren in het Europese Parlement dat de val van de euro in de afgelopen maanden de opwaartse druk op de invoerprijzen zal verhogen en daarmee riskant blijft voor de prijsstabiliteit.

De ECB zegt steeds zich op de inflatie te richten voor rentebeslissingen. De inflatie in de EU is op het ogenblik geen reden tot zorg en als de ECB morgen de rente optrekt, zou dat de indruk wekken dat ze reageert op de koersdaling van de euro. ECB-president Wim Duisenberg houdt nog alijd vol dat zijn bank er niet voor is om de euro overeind te houden. Bij de introductie van de euro lag de koers op 1,16675 dollar. Begin december vorig jaar zakte de koers voor het eerst onder de 1 dollar.