Damrak krijgt forse impuls uit de ICT-sector

De beurs van Amsterdam kreeg vanochtend een flinke impuls door de ontwikkelingen op Wall Street gisteravond. Met name de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, waar veel technologiefondsen aan zijn genoteerd, boekte een forse winst.

Die positieve ontwikkelingen op Wall Street waren vanochtend direct merkbaar op het Damrak. Veel technologiefondsen die gisteren nog met een verlies werden geconfronteerd stonden vandaag na het middaguur op het Damrak weer in de plus. De belangrijkste beursindex AEX noteerde 9,91 punten hoger op 669,22 punten.

Aangezien ook de Dow Jones gisteren opnieuw hoger sloot kon de stemming vanochtend op het Damrak al helemaal niet meer stuk. De Amerikaanse win-win combinatie Nasdaq-Dow Jones zorgde er voor dat een aantal belangrijke fondsen het goed deed vanochtend. De Amsterdamse beurs liep daarmee overigens in de pas met de andere Europese beurzen.

De lijst van winnaars onder de hoofdfondsen werd aangevoerd door ASM Lithography. De chipmachinefabrikant, gisteren nog een van de grootste verliezers, steeg na het middaguur met 7,61 procent naar 40,30 euro. Ook Philips en KPN behoorden vanochtend tot de positieve uitschieters met stijgingen van respectievelijk 3,1 procent op 48,68 euro en 2,7 procent op 118,95. Ook de grootste daler van gisteren, kabelconcern UPC dat 15 procent verloor, krabbelde met een stijging van 1,1 procent op 35,94 euro iets op.

Onder de winnaars bevond zich ook ABN Amro, de bank die vanochtend uitlegde wat haar rol is geweest bij de omstreden beursgang van World Online. Bestuursvoorzitter Kalff van ABN Amro kijkt met gemengde gevoelens terug op de beursintroductie van World Online. Met name de handelswijze van beleggers roept bij hem kritiek op. In een persoonlijke toelichting op de verklaring over de beursintroductie vroeg Kalff zich vanochtend af of alle commotie rond World Online nog wel met beleggen te maken heeft. De bank steeg op de beurs vanochtend ruim 1,6 procent op 23,39 euro. World Online zelf zakte verder af naar 12,90 euro, een verlies met 2,2 procent.

Het handjevol verliezers op het Damrak bestond – met uitzondering van het geplaagde softwarebedrijf Baan – vanochtend louter uit vertegenwoordigers van de oude economie. Bedrijven als Vendex, Heineken en TNT Post Groep moesten allemaal inleveren. Opmerkelijk genoeg bevond ook Akzo Nobel, dat gisteren toch goede kwartaalcijfers presenteerde, zich onder de verliezers. Het fonds verloor ruim 0,5 procent op 45,27 euro. Handelaren stonden voor een raadsel.

Ondanks het herstel van de technologiefrondsen waren de omzetten op de beursvloer aan de lage kant. ,,Er zit toch wat onzekerheid in de markt. Veel beleggers zijn niet bereid in te stappen, omdat ze nog een correctie verwachten in de VS', verklaarde een handelaar vanochtend de onrustige situatie op het Damrak.