Barcelona

Barcelona en Atlético Madrid zouden tegen elkaar spelen. Het moest de tweede ontmoeting worden nadat de eerste door de Madrilenen met 3-0 was gewonnen. Er waren weinig toeschouwers in Barcelona. Niet alleen was de uitwedstrijd al de mist ingegaan, maar bovendien moest Barcelona-coach Louis van Gaal op niet minder dan drie fronten strijden: voor de Spaanse titel, voor de Spaanse beker en voor het alsnog bereiken van de Champions League.

Van Gaal overzag zijn leger. Het bestond vrijwel totaal uit reserves. Hij miste zijn Nederlanders, op keeper Hesp na. En verder Rivaldo, Luis Henrique, Litmanen en Figo. Reden: bijna al die buitenlanders moesten met hun nationale ploeg oefenen voor het snel naderende Europees kampioenschap dat 10 juni aanstaande uit de startblokken schiet. Vandaag is het Nederland-Schotland om maar zo'n oefenpot te noemen.

Dus wat gebeurt er in Barcelona? Daar staat de ploeg van Atlético keurig opgesteld voor de aftrap. Van de thuisclub verschijnt een eenzame figuur: aanvoerder Guardiola. Hij schrijdt naar de middenstip en meldt de scheidsrechter van dienst dat zijn ploeg niet zal spelen. De arbiter neemt kennis van die unieke mededeling. De spelers verlaten het veld. Of er met witte zakdoekjes is gezwaaid weet ik niet. Wellicht heeft het thuispubliek enig begrip voor de koers van Van Gaal, die zich overigens van de steun van zijn voorzitter had verzekerd.

Waarom is dit standpunt van Barcelona onhoudbaar? Omdat Van Gaal al lang wist dat Nederland-Schotland eraan kwam en dat Rijkaard zo kort voor het Europees kampioenschap natuurlijk niet zou instemmen met het niet beschikbaar zijn van Bogarde, Frank en Ronald de Boer, Reiziger, Cocu, Zenden en Kluivert. Volgens de Spaanse bond weigerde Van Gaal om vroeger op de dag te spelen, zodat de Oranje-spelers nog diezelfde avond Schiphol hadden kunnen bereiken.

Van Gaal wilde doodgewoon van die wedstrijd af en roept nu klagelijk over overmacht. De komedie dat er wellicht toch gespeeld zou worden, werd tot het laatste moment volgehouden. Er werden opstellingen rondgedeeld. Het voordeel van Atlético was dat Hasselbaink nu zonder te spelen zijn schorsing kon uitzitten.

Misschien dat de Madrilenen, die een papieren 5-0 overwinning in de schoot geworpen kregen, niet echt boos waren wegens de gang van zaken. Voor de neutrale toeschouwer is dit een onbestaanbare toestand. Dat een van de machtigste clubs ter wereld zich zo laat kennen!

    • Herman Kuiphof