Affaire medische staf maakt coach harder

Aan de vooravond van het EK haalde oud-bondsarts Kessel uit naar bondscoach Rijkaard. Deze zou zijn oren laten hangen naar spelers die graag hun eigen fysiotherapeut willen. Gisteren sloeg Rijkaard terug. De bondscoach heeft een metamorfose ondergaan.

Een maand geleden, voor de interland tegen België, zei bondscoach Rijkaard te hopen dat hij niet lastig zou worden gevallen met vragen van de pers over de mogelijke aanstelling van de fysiotherapeuten Echteld en Heus in de medische staf voor het EK. Inmiddels is de situatie drastisch veranderd en heeft hij nota bene zelf de media benut om een weerwoord te geven op de kritiek van voormalig bondsarts Kessel. Een interview zaterdag in de Volkskrant met de medicus die 31 jaar bij de KNVB werkte, beantwoordde hij maandag met een venijnig betoog in De Telegraaf.

Rijkaard zal nu moeten toegeven dat de polemiek rond de medische staf uit de hand is gelopen. Wat een voor hem vanzelfsprekende maatregel was, is uitgegroeid tot de eerste rel rond Oranje voor het EK. De jonge bondscoach beseft inmiddels de ernst van de situatie. De afgelopen dagen liet Rijkaard zich plotseling van een heel andere kant zien. Als een coach die een verhaal kan houden en met argumenten zijn standpunt probeert te verdedigen. Wellicht komt Rijkaard juist sterker uit deze situatie te voorschijn.

Feitelijk werd Rijkaard opgezadeld met een erfenis van zijn voorganger. Immers, Guus Hiddink stond tijdens het WK in Frankrijk, twee jaar geleden, toe dat Kluivert, Seedorf, Davids, Bogarde, Ooijer en Reiziger zich buiten het spelershotel lieten behandelen door de fysiotherapeuten Leo Echteld en Charly Heus. Volgens Kessel in de Volkskrant keerden de internationals soms om drie uur 's nachts terug van de behandeltafel. De genoemde spelers wilden per se gemasseerd worden door hun vertrouwenstherapeuten en namen lange wachttijden op de koop toe. Het is begrijpelijk dat Rijkaard tijdens het komende EK deze chaotische toestanden wil vermijden. Daarom nam hij Echteld op in de medische staf.

Rijkaard krijgt vast en zeker problemen wanneer Overmars, Stam, Numan of Bergkamp straks buiten het trainingskamp in Hoenderloo verzorgd willen worden door hun favoriete verzorger Rob Ouderland. De vaste fysiotherapeut van de KNVB stapte samen met Ricardo de Sanders vorige week op bij Oranje uit onvrede met de maatregel van Rijkaard. Voorlopig hebben de spelers die in Ouderland hun vertrouwensman hadden, in het belang van het `grote doel' slechts hun teleurstelling uitgesproken. Pas op het EK zal blijken of Pim van Dord (Ajax) een goed alternatief is. Met name Overmars zal Ouderland missen. Toen hij nog bij Ajax speelde, en na een zware knie-operatie bijna een jaar moest revalideren, werd hij door Ouderland in Zeist weer opgelapt.

Profvoetballers zijn bijgelovig en gewoontedieren. Ze hechten waarde aan vertrouwenspersonen zoals zaakwaarnemers en fysiotherapeuten. Wat is nu helemaal het geheim van Echteld en Heus dat zij spelers zover krijgen dat ze een rel willen riskeren om door hen behandeld te worden? Ze komen uit de school van de Amsterdamse fysiotherapeut Richard Smith. Hij was in 1986 op het WK in Mexico de vaste verzorger van het Deense elftal. Topvoetballers uit de hele wereld liepen in die tijd de deur plat bij Smith. Hij hield er een zeer intensieve, alternatieve behandelmethode op na waardoor geblesseerde sporters sneller dan normaal weer fit werden. Inmiddels is zijn populariteit teruggelopen.

Echteld en Heus werken volgens de leer van Smith. Zijn praktijk concurreert in Amsterdam al jaren met die van Reinier van Dantzig. Uitgerekend Van Dantzig is nu door Rijkaard aan de medische staf toegevoegd. De eveneens ingehuurde Van Dord botste in het verleden bij Ajax al eens met Echteld. Zij worden geacht nu in goede harmonie samen te werken.

De komst van Echteld kan volgens Kessel een splijtzwam worden. Rijkaard zei in De Telegraaf dat Kessel, die een grote reputatie heeft opgebouwd in de sportgeneeskunde, met zijn onverzoenlijke houding ,,uit de prehistorie stamt en een machtswellusteling is''. Maar het was ook Ouderland die vorige week in een schriftelijke verklaring aangaf dat verschillende behandelmethoden en zienswijzen binnen één medische staf niet werken. Afgezien nog van de afgunst die doorgaans heerst onder paramedici. Het luistert nauw of spelers wel of niet fit verklaard kunnen worden voor een wedstrijd. De bondscoach zal daarover goede afspraken moeten maken binnen zijn medische staf.

Rijkaard verduidelijkte gisteren nog eens dat hij geen goede argumenten heeft gelezen van Kessel, die de bondscoach ervan beschuldigt ,,de groepsdiscipline te ondermijnen, de medische staf van de KNVB te negeren en te zijn gezwicht voor zes doordrammende spelers''. Die groep kwam Rijkaard tegemoet door een fysiotherapeut aan te stellen die hem zelf in zijn nadagen als actief voetballer bij Ajax ook behandelde. De praktijk moet op het EK uitwijzen of deze geruchtmakende maatregel geen averechts effect heeft.

    • Erik Oudshoorn