ABN Amro wijst kritiek om WOL af

ABN Amro wijst alle kritiek op haar rol bij de begeleiding van de beursgang van World Online van de hand. Bestuursvoorzitter J. Kalff zei vanochtend op een persconferentie dat hij ,,overtuigd is van de juistheid en zorgvuldigheid' van het prospectus, het document met informatie over World Online, dat voorafgaand aan de beursgang werd opgesteld.

Het was de eerste keer dat ABN Amro zich publiek over de beursgang van World Online uitliet. Inmiddels is de `stabilisatieperiode' verlopen waarin partijen in het emissiesyndicaat niets over de beursgang mochten zeggen. De afgelopen weken is er veel kritiek geweest op de transparantie en volledigheid van het prospectus. Zo zou niet duidelijk uit de tekst op te maken zijn dat World Online-oprichtster N. Brink in december een groot pakket aandelen had verkocht. In het prospectus stond het woordje ,,transferred'. Volgens Kalff is het echter volstrekt gebruikelijk dat dit begrip `verkopen' betekent. Op het feit dat Amerikaanse beleggers massaal hun aandelen dumpten toen Brink, na de beursgang, bevestigde dat er van verkoop sprake was, ging Kalff niet in.

De ABN Amro-topman noemde de scherp gedaalde koers van World Online ,,zeer teleurstellend'', al is het koersverloop volgens hem grotendeels gelijk dat van soortgelijke internetfondsen. Hij benadrukte nergens spijt van te hebben: ,,We zullen het de volgende keer precies zo doen.''

Kalff bevestigde nogmaals zijn scepsis over jonge internetfondsen die naar de beurs gaan. ,,Ik kijk met zorg naar de vrijwel ongeremde euforie'', aldus Kalff. Volgens hem had de bank aan het lokale netwerk de opdracht gegeven om potentiële beleggers te wijzen op de risico's die in het prospectus stonden. Overigens was het prospectus aan het begin van de inschrijfperiode nog niet beschikbaar. Het belang van ABN Amro in World Online bedraagt momenteel minder dan één procent.

De bank wilde niet ingaan op de dreiging met een kort geding toen uitstel van de beursgang dreigde na nieuwe eisen van de Amsterdamse beurs. Kalff verwees naar een verklaring van de beurs waarin gesteld werd dat ABN Amro slechts optrad als boodschapper van beleggingsmaatschappij en aandeelhouder Baystar en World Online.