WEENSE EETLUST

Een welgestelde inwoner van Wenen eet bijna de hele dag. 's Zomers drinkt hij 's morgens vroeg een paar glazen bier, 's winters doopt hij zijn kipfel (croissants) in volle melk. Voor hij naar de mis gaat vult hij zijn lege maag met gebedsworstjes. Tussen de middag eet hij gewoonlijk vier gerechten en bepaald niet weinig. Daarna zet hij zich een half uur in de schommelstoel om de spijsvertering te bevorderen, want om 4 uur is er een volgende maaltijd. Om 5 uur gaat hij 's zomers kegelen, waarna hij na een half uur weer honger heeft. Dan eet hij gesneden koud vlees, gerookt vlees of gebraden kip, die in vieren wordt gedeeld en in vet of gesmolten boter wordt klaargemaakt. In de herfst of winter gaat hij bier drinken en eet hij gebakken slakken en roereieren, gebraden long en een flinke hoeveelheid kipfel. Tegen 8 uur gaat hij naar huis waar het avondmaal van 3 gerechten klaarstaat. Als hij matigheid wenst gaat hij naar een kelder waar hij een oester of honderd eet, zoete wijn drinkt en een kaartspel speelt. Dit verslag van Friedrich Nicolaï over de eetlust van een Wener dateert uit 1790. Tegenwoordig kun je als je de eetlust van de inwoners van Wenen wilt bestuderen het beste naar de Nashmarkt gaan, waar je wel 15 verschillende soorten zuurkool met `zutaten' kunt kopen. De groenteman verkoopt er bosjes soepgroenten: verse peterselie met wortel, wortel, prei, selderij en wat er zoals voorhanden is wordt met een touwtje bijeengebonden. Je kunt het bosje zo in de bouillon laten zakken en na gedane arbeid weer ophalen. Hongerig rondlopen hoeft niet. Op de Nashmarkt zijn veel kleine eetgelegenheden. Vandaag een recept voor een Weens nagerecht dat wordt gemaakt van kipfel, die wij croissant noemen. Bereiding: scheur de croissants in 4 stukken. Klop de eieren los met de room. Voeg de uitgelekte rozijnen en de kaneel toe. Smeer een vuurvaste schaal in met boter. Leg de croissantstukken in de schaal en giet het ei-roommengsel erover. Zet de schaal ca. 25 min. in een oven van 180° graden. Rooster de amandelen in enkele druppels olie. Haal de schaal uit de oven en bestrijk de bovenkant met marmelade. Strooi er geroosterde amandelen over.

    • Anne Scheepmaker