Voorlopig geen klacht van Peper

A. Peper, oud-burgemeester van Rotterdam en oud-minister van Binnenlandse Zaken, ziet voorlopig af van een klacht bij de raad voor de journalistiek tegen het Algemeen Dagblad en het Rotterdams Dagblad. Peper wil eerst de resultaten van het onderzoek afwachten dat justitie tegen hem heeft ingesteld.

Dit heeft de advocaat van Peper, J. Mentink, meegedeeld. Het openbaar ministerie is vorige maand een onderzoek begonnen tegen Peper en enkele ex-wethouders van Rotterdam. Aanleiding is het rapport van de Rotterdamse raadscommissie waarin declaraties van vooral Peper zijn gelaakt. Mocht uit het justitieel onderzoek blijken dat Peper geen strafbare feiten heeft gepleegd dan ,,overweegt'' Peper alsnog naar de raad voor de journalistiek te stappen, aldus Mentink.

Kort na publicatie eind vorige maand van het declaratierapport zei Mentink de raad voor de journalistiek in te schakelen omdat ,,het Algemeen Dagblad en het Rotterdams Dagblad vijf maanden met modder [hebben] gegooid [...]. Met een uitspraak kan ik vervolgens eventueel naar de rechter stappen.'' Voorafgaande aan publicatie van het declaratierapport dreigde Mentink diverse malen met gerechtelijke stappen tegen de pers en de Rotterdamse onderzoekscommissie. Die dreigementen voerde hij nooit uit.