Volvo koopt vrachtwagendivisie Renault

Volvo wordt eigenaar van Renault Véhicules Industrielles (RVI), de vrachtwagendivisie van de Franse autoproducent Renault. De Franse autobouwer neemt op zijn beurt een belang van 15 procent in het Zweedse concern en zal daar nog eens 5 procent bijkopen. Dit hebben de twee vandaag bekendgemaakt. Renault wordt zo de grootste aandeelhouder van Volvo. Het bedrijf denkt dat de transactie al in het eerste jaar voordelig voor RVI zal blijken en verwacht een kapitaalwinst over te houden van rond de 1 miljard euro (2,2 miljard gulden). De bundeling is na DaimlerChrysler de grootste vrachtwagenproducent ter wereld in het zware segment van 16 ton en meer.

Vandaag nam Renault ook het Zuid-Koreaanse autobedrijf Samsung Motors over voor 562 miljoen dollar (1,3 miljard gulden). Samsung produceert sinds 1998 auto's met hulp van het Japanse Nissan. Renault heeft een belang van 37 procent in Nissan.