VÉRONIQUE GENS

Vanavond geeft de Franse sopraan Véronique Gens een liederenrecital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Begeleid door pianist Roger Vignoles zingt zij dan een Frans liederenprogramma rondom Chausson, Fauré en Poulenc, dat grotendeels overéénkomt met haar nieuwe cd Nuit d'étoiles. Alleen de liederen van Chausson hebben daarop plaatsgemaakt voor een elftal liederen van Debussy.

Als barokinterprete geniet Gens een uitstekende reputatie, maar deze cd bewijst dat zij ook romantisch repertoire met veel gevoel vertolkt. Componiste Nadia Boulanger merkte over de vroege liederen van Fauré op dat hij zelfs alledaagse ingrediënten als tonaliteit, akkoorden, ritmiek en vorm tot iets kostbaars omsmeedde. Gens en Vignoles benaderen Fauré's lyrische eenvoud met veel gevoel voor détail, wat gepaard aan Gens eveneens lyrische, warme maar nergens zware stem leidt tot frisse en fijngevoelige vertolkingen van diens liederen. Prachtig zijn de zwevende, ongrijpbare vertolking van Fauré's betoverende Clair de lune en Gens' klokkende weergave van de vocalises in Debussy's Fantouches. Het enige minpunt is Gens zeer esthetische aanpak, waarin melodische schoonheid prevaleert boven een duidelijk eigen signatuur. Zo zou Poulencs beeldende Hyde Park bij een eigenzinniger vertolking zeker zijn gebaat, maar het geluid van Gens gave, jonge stem en het parelende spel van de in de beste zin des woords begeleidende Vignoles maken ook daar veel goed.

Nuits d'étoiles. Liederen van Fauré, Debussy en Poulenc door Véronique Gens, sopraan, en Roger Vignoles, piano. (Virgin, 7243 5 45360 2 1)

    • Mischa Spel