`Vergoeding voor onveilige Bijlmer'

Het garagebedrijf Kwik-Fit eist in een civiele procedure een schadevergoeding van de Amsterdamse burgemeester Patijn omdat hij de veiligheid in de Amsterdamse wijk de Bijlmer niet kan garanderen.

Dit heeft algemeen directeur C. Bikkers vanmorgen meegedeeld. Kwik-Fit besloot afgelopen maand november om een filiaal in de Bijlmer te sluiten omdat drugsdealers en andere criminelen de omgeving daar onveilig maakten.

De sluiting van het filiaal is volgens Bikkers een kostenpost, omdat de huur volgens het contract nog een aantal jaren moet worden doorbetaald. Ook de afschrijvingen van apparatuur die in het filiaal staat en overtollig personeel kosten geld, zegt Bikkers. Het zou om tienduizenden guldens per maand gaan.

Bikkers zegt dat Kwik-Fit, dat zich in 1984 in de Bijlmer vestigde, sinds 1993 met de gemeente en de politie in gesprek is over de veiligheidsproblemen. Maar volgens hem heeft de gemeente nooit een oplossing geboden. ,,Er is steeds van alles beloofd, maar er is nooit iets gebeurd. De gemeente heeft gewoon toegestaan dat de onderwereld het voor het zeggen heeft gekregen'', zegt hij. Het steekt Bikkers dat de gemeente wel alles uit de kast haalt om de veiligheid te garanderen tijdens het EK.

Bikkers heeft een aantal eisen gesteld aan de deelraad voor de terugkeer van Kwik-Fit. Zo wil hij dat er permanente beveiliging komt en bewaking door camera`s. Ook wil hij dat de schade die Kwik-Fit tot dusver heeft geleden, wordt vergoed. Omdat op dat verzoek niet is gereageerd, stapt hij naar de rechter. Een woordvoerder van de deelraad bevestigde vanmorgen dat er al een tijdje met Kwik-Fit wordt onderhandeld. Het bedrijf is volgens hem een nieuwe lokatie in de Bijlmer aangeboden. Op het besluit van Kwik-Fit om naar de rechter te stappen, kon hij niet reageren.