Verbleekte klassieker zonder winnaars

In de omgekeerde wereld van het Nederlandse voetbal kon Foppe de Haan het zich zaterdagavond permitteren Feyenoord en Ajax te prikkelen. ,,De concurrentie wordt nerveus'', grinnikte de trainer van Heerenveen zaterdagavond bijna hooghartig toen zijn ploeg met 5-1 afgetekend had gewonnen van Roda JC. Veelal bezwijkt de provincieclub in de eindfase van de competitie onder de druk. Maar in Friesland lachen ze nu om Ajax en Feyenoord die in de resterende drie duels respectievelijk vijf en zes punten moeten goed maken op Heerenveen om direct te mogen deelnemen aan de Champions League. Zondag eindigde de armoedige klassieker Feyenoord-Ajax onbeslist (1-1), waardoor de noordelingen tevreden konden constateren dat de tweede plaats binnen handbereik is.

Feyenoord en Ajax trokken elkaar dieper in het moeras. Misschien dat Ajax met het gelijkspel nog wel het slechtste af was, want de ploeg wacht onder meer nog twee zware uitwedstrijden tegen Vitesse en FC Utrecht en een thuiswedstrijd tegen MVV. Feyenoord ontvangt in De Kuip nog AZ en Twente en speelt uit tegen NEC. Voorlopig moeten de twee voormalige topploegen zich richten op de derde plaats die via een kwalificatieronde ook toegang geeft tot de Champions League.

Feyenoord putte na een reeks van zwakke opvoeringen weer wat moed uit het resultaat tegen Ajax; hoewel interim-trainer Henk van Stee zwaar overdreef door te stellen dat zijn team ,,op de goede weg is.'' In de beginfase liet Feyenoord de kans liggen om een genadeklap toe te dienen. Ajax liet zich in de eerste tien minuten overrompelen. Met name bij Verlaat en Mokoena was de paniek groot. Grim verslikte zich in terugspeelballen die bij voortduring uit onzekerheid door zijn medespelers op hem werden afgevuurd. Feyenoord verzuimde te scoren. Dat deed Ajacied Brian Laudrup wel toen hij zich plotsklaps een keer voor het doel vrijspeelde. Door de benen van Rzasa ging de bal in het doel. Zelden in de historie van de klassieker zal een doelpunt zo tegen de verhouding in zijn geweest.

Na de treffer probeerde Ajax met trillende knieën de bal weer een beetje rond te spelen. Feyenoord kroop in zijn schulp en liet toe dat Ajax ongemoeid de middenlijn kon bereiken. Het niveau van de wedstrijd bleef ver beneden alle peil. Qua opbouw waren beide ploegen niet instaat het publiek iets fatsoenlijks te laten zien. Feyenoord had niets te bieden op de vleugels. Daar liepen bij Ajax juist de twee spelers die met hun individuele klasse het team overeind hielden. Gr⊘nkjaer versloeg met de bal aan de voet Van Gobbel een paar keer op snelheid. Een onwennig gezicht, want de rechtsback van Feyenoord vindt in een sprint zelfs op internationaal niveau bijna nooit zijn meerdere. Laudrup, de andere Deen, maakte het Rzasa moeilijk met zijn dribbels.

Laudrup verrichte ook veel verdedigend werk als zijn ploeggenoten weer eens balverlies leden. De sierlijke rechterspits moest dan noodgedwongen achter Rzasa aanhollen en soms zelfs met een sliding op de achterlijn corrigerend optreden. Ook dat was een onwennig gezicht. ,,Het is voor het eerst in mijn loopbaan dat ik zo moet voetballen, maar ik wist wat me bij Ajax te wachten stond'', verzuchtte Laudrup achteraf. De voormalige international worstelt al twee jaar met een achillespeesblessure. De pijn wordt erger als hij minder rust neemt. Drie wedstrijden in de week kan hij momenteel niet aan. Twee trainingen per dag laat zijn kwetsuur evenmin toe. ,,Aan het einde van het seizoen bekijken we of een operatie noodzakelijk is'', zei Laudrup die nog een jaar bij Ajax onder contract staat. ,,Misschien kan een lange rustperiode ook heilzaam werken.''

In de tweede helft verwaarloosde Laudrup even zijn verdedigende taak bij een vrije trap. Achter zijn rug om kwam Bosvelt aanstormen en kopte de bal in het doel. Daarna kreeg Ajax meer greep op de wedstrijd. Arveladze miste een droomkans na een actie van Laudrup. Chivu en invaller Wamberto soleerden zonder resultaat op Dudek af. Van Stee haalde Kalou naar de kant in de hoop dat Van Vossen als pinchhitter een beslissing kon forceren. Dat bleek een misrekening. Van Vossen, niet meer gewend aan een positie als centrumspits, liep zich telkens vast.

Ajax controleerde het middenveld, mede door een ingreep van Westerhof. De oefenmeester liet Winter na rust in plaats van Mokoena als rechtsback spelen en op de positie van rechtshalf kreeg de achttienjarige Ghanees Abubakari Yakubu na zijn debuut tegen Den Bosch opnieuw een kans. Momenteel houdt hij John Nieuwenburg buiten de ploeg. In de drie jaar dat Yakubu lid is van Ajax leerde hij vloeiend Nederlands spreken. Zonder plankenkoorts en met veel energie dwong hij De Visser in een verdedigende rol. Yakubu vormde zo een van de weinige lichtpuntjes in een kwaliteitsarme klassieker die geen winnaar verdiende.

    • Erik Oudshoorn