Toon Hermans (83) onverwachts overleden

De cabaretier Toon Hermans is zaterdag op 83-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Nieuwegein overleden. De op 17 december 1916 in Sittard geboren Antoine Gerard Theodore Hermans kreeg grote bekendheid door zijn one-man-show, die hij in 1955 introduceerde na een periode met een eigen gezelschap.

Hermans was de laatste van de Grote Drie, het drietal dat hij vooral in de jaren zestig vormde met de politieke conferencier Wim Kan (1911-1983) en de chansonnier en cabaretier Wim Sonneveld (1917-1974). Geen van drieën waren ze gecharmeerd van die samenbundeling. Hermans, als enige gezegend met een echt lang leven, kon tot na zijn tachtigste op een ,,volle bak'' rekenen, gevuld met mensen die hem zonder meer trouw bleven. De laatste jaren moest hij het een paar keer om gezondheidsredenen laten afweten; hij onderging bij voorbeeld een openhartoperatie. Ook door de dood van zijn vrouw Rietje moest hij enkele malen afhaken.

Toon Hermans, als twintiger uit het `donkere zuiden' naar het verlichte Amsterdam verhuisd, voelde zich geen cabaretier. Hij was iemand die wilde amuseren. Nooit echt kwetsend, hij sneed dingen voorzichtig aan. Hermans wilde alleen maar vriendelijk humoristisch en soms ook begrijpelijk filosofisch zijn, het moest in elk geval altijd in alle opzichten een aangename avond worden. Daarbij koketteerde hij altijd nog een beetje met zijn achtergrond van eenvoudige Limburgse volksjongen.

Hermans legde in zijn vele liedjes komische verbindingen tussen het Frans en het Nederlands (Mediterranée, zo nue en danne), hij maakte een carnavalstopper (Mien waar is mijn feestneus?) en stal de show met Vader gaat op stap en de beroemde act met de gehaktbal – ,,Leg neer die bal – scheidsrechter erbij''. Hij probeerde, volgens Wim Ibo's Cabaretbijbel in 1966, zijn leven lang ,,typisch menselijke humor'' te brengen die over de hele wereld door mensen begrepen wordt. Hermans zei in december nog dat hij zich ,,kiplekker'' voelde en repeteerde in Antwerpen voor zijn nieuwe theatershow.

LAATSTE CLOWN: pagina 3