The Young Americans

Vroeger was alles beter. Toen waren kinderen nog onschuldig en hadden criminelen respect voor hun medemens. Deze dubieus-nostalgische maatschappijvisie is de brandstof van de Engelse misdaadfilm The Young Americans (1993), die duidelijk wil maken dat de wereld zich in een neerwaartse spiraal bevindt.

Het pessimisme is begrijpelijk, maar de bron van al het kwaad die regisseur en scenarioschrijver Danny Cannon aanwijst, is aanvechtbaar. Volgens Cannon is het gif van onze maatschappij namelijk het Amerikaans imperialisme. De Verenigde Staten hebben niet alleen wolkenkrabbers, hotdogs en afstandbedieningen, maar ook hun keiharde misdadigers naar Europa geëxporteerd, zegt een Engelse politieman in de film.

De verpersoonlijking van het kwaad in The Young Americans is een Amerikaanse drugshandelaar, die in Londen onzekere tieners rekruteert door hen geld en status aan te bieden in ruil voor hand- en spandiensten. Deze slechterik krijgt een tegenpool in de persoon van een rechtschapen en door de wol geverfde Amerikaanse politieman (Harvey Keitel), die door Scotland Yard is aangetrokken. Met gekwelde blik aanschouwt Keitel de duistere stegen waar jongeren drugs aan het spuiten zijn, om later peinzend over de grijze Thames uit te kijken. De stad is niet meer de oude, is de duidelijke strekking, alsof ze haar onschuld niet al veel eerder had verloren.

Daarnaast speelt een generatieconflict tussen de misdadigers van de oude stempel en de nieuwe lichting, waarbij regisseur Danny Cannon duidelijk sympathie toont voor eerstgenoemde. Werd men vroeger nog `eervol' misdaadkoning door afpersing, nu denken de jongeren snel te scoren met het handelen in crack, waarbij erecodes en de regels van het vak met voeten worden getreden.

De Engelse regisseur Danny Cannon was nog maar 25 jaar toen hij debuteerde met The Young Americans, waarna hij de grote oversteek waagde naar het zo vermaledijde Amerika om nota bene de Sylvester Stallone-film Judge Dredd en het vervolg in een horrorreeks I Still Know What You Did Last Summer te regisseren. Lekker incorrecte pulp, precies de films die in The Young Americans wordt aangehaald als fout voorbeeld voor de jeugd.

The Young Americans (Danny Cannon, 1993, GB), Veronica, 22.10-23.55u.

    • Mariska Graveland