Technologiesector zwaar onder vuur op Damrak

De aandelen van bedrijven in de informatie- en communicatietechnologie (ICT) zijn vanochtend op het Damrak fors in waarde gedaald. Uitschieters onder de verliezers waren softwarehuis Baan, kabelmaatschappij UPC en internetbedrijf World Online.

World Online belandde daarmee op een nieuw dieptepunt. In de loop van de ochtend noteerde het aandeel 13,50 euro. Later herstelde de koers zich iets op 14,25 euro, maar tegen het middaguur had het fonds toch weer 1,15 euro ingeleverd op 13,95 euro.

Het bedrijf van de inmiddels afgetreden bestuursvoorzitter Nina Brink zette vanochtend de toon voor de fondsen van de Nieuwe Economie. Vrijwel alle bedrijven uit die sector werden op de beurs met een verlies geconfronteerd door de val gisteren van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, waaraan veel technologiebedrijven genoteerd zijn. De Nasdaqindex sloot 4,4 procent lager en trok de meeste Europese beurzen vanochtend licht in de min.

Ook de beursgraadmeter AEX in Amsterdam ontkwam niet aan een daling. De AEX in Amsterdam stond na het middaguur op 657,34 punten, een verlies van 0,63 procent. De omzetten op de Amsterdamse beurs lagen vanochtend ruim onder het gemiddelde. Een aantal beleggers hield zich bewust afzijdig. Zij toonden zich bezorgd over de lage koers van de euro en rekenen er op dat de Europese Centrale Bank de rente verhoogt.

Beleggers reageerden gemengd op de kwartaalcijfers van het conglomeraat Akzo Nobel (farmacie, chemie, lakken). De winststijging van 30 procent lag iets boven de gemiddelde verwachting van analisten en werd aanvankelijk begroet met een koersstijging van meer dan 1,5 procent. Maar rond het middaguur was die winst omgeslagen in een verliesje van een half procent op 46,00 euro.

Akzo Nobel presenteerde vanochtend cijfers die voor het eerst waren geschoond van de vorig jaar verkochte vezeldivisie Acordis. Het chemie- en farmacieconcern zei voor dit jaar optimitisch gestemd te zijn. Voor het gehele jaar verwacht het concern een stijging van de nettowinst met minimaal 10 procent, maar de groei zal niet zo hoog uitvallen als in het eerste kwartaal.

Duidelijk lager was KPNQwest. De gezamenlijke telecomonderneming van KPN en het Amerikaanse Qwest presenteerde vandaag een verder opgelopen kwartaalverlies. Dat kostte het aandeel bijna 3 procent.

Van de malaise onder de hightechbedrijven profiteerden defensieve waarden als Unilever, Ahold, Koninklijke Olie en financiële fondsen als ABN Amro, ING en Aegon. De ondernemingen die in het verleden niet zo zeer een spectaculaire als wel een gestage ontwikkeling hebben doorgemaakt, waren weer in trek bij de beleggers. Alle genoemde fondsen noteerden een plus.

De uitgevers Elsevier en VNU voerden de lijst aan, met koerswinsten van 3,2 en 2,7 procent.