Tabaksindustrie moet getuigen

Vijf vertegenwoordigers van sigarettenfabrikant Koninklijke Theodorus Niemeijer moeten voor de rechter-commissaris onder ede komen verklaren wat zij wisten van de schadelijke gevolgen van roken. Dat heeft de rechtbank in Assen vanmorgen bepaald. Twee rokers willen de verklaringen gebruiken in een proces tegen de tabaksindustrie.

Het is de eerste keer dat de tabaksindustrie in Nederland voor de rechter wordt gedaagd. De twee rokers uit Barendrecht en Vianen stellen de sigarettenfabrikant aanspraklelijk voor de negatieve gevolgen van het roken voor hun gezondheid. Een van hen is H. ter Schegget die longemfyseem heeft. Hij begon op zijn veertiende met roken.

Om bewijs te verzamelen voor deze procedure, wil advocaat De Witte van de twee rokers enkele medewerkers van de sigarettenfabrikant aan de tand voelen. Dat gebeurt in een zogenoemd voorlopig getuigenverhoor.

De rechtbank heeft bepaald dat de advocaat vijf medewerkers van Niemeijer bij de onderzoeksrechter mogen worden ondervraagd over de waarschuwingsplicht, toevoegingen aan de tabaksproducten en onderzoek naar de schadelijke effecten van roken.

De medewerkers van de sigarettenfabrikant mogen niet gehoord worden over het beleid ten aanzien van jongeren. Volgens de rechtbank geldt er een verjaringstermijn van twintig jaar en is dit thema gezien de leeftijd van de twee rokers dus niet relavant.

De rechtbank heeft overigens ook de eis van de fabrikant toegewezen dat de twee rokers zelf ook onder ede gehoord worden. Het tijdstip van de verhoren moet nog vastgesteld worden. De voorlopig getuigenverhoren zijn openbaar.

Het Astma Fonds stelt een tijdelijk telefonisch meldpunt in waar mensen misstanden over roken op de werkplek kunnen melden. De directe aanleiding hiervoor zijn de reacties die het fonds binnenkrijgt na een proefproces.

Postmedewerkster N. Nooijen uit Breda daagde met steun van het Astma Fonds vorige week maandag PTT Post voor de rechter omdat ze een algeheel rookverbod op de werkplek wil. De rechter doet hierover dinsdag uitspraak.