Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

Hockeyhooligans! Het woord bekt lekker. Volgend jaar is de wedstrijd Amsterdam-Den Bosch een risicoduel. De ME is dan aanwezig in het Wagener-stadion. De burgemeester van het anders zo suffe slaapstadje Amstelveen wil de wedstrijd misschien zelfs verbieden. De KNHB zal zo goed als zeker een combiregeling (eerste klas!) invoeren. Jan Joris van Bennebroek thoe Slooten (voor vrienden JéJé!) heeft naar aanleiding van het gooien van wat flesjes afgelopen donderdag een stadionverbod van drie maanden opgelegd gekregen, terwijl zijn vriendjes Hajé en Pébé nog door de tuchtcommissie van de Amsterdamsche Hockey & Bandy Club gehoord zullen worden. De jongens worden ook op het Amsterdamsch Studenten Corps als lastig gezien, maar dit terzijde. De Bossche doelman Jansen, die een supporter van de tegenpartij met zijn hockeystick scalpeerde, mag gewoon mee naar Sydney. Leuke spontane brabo die Jansen, altijd in voor wat geks. Een beetje coach kiest toch voor vechters? De harde kernen van beide clubs daagden elkaar afgelopen paasweekeinde uit via het internet. Maar niet alleen in Den Bosch en Amstelveen is de spanning te snijden, ook in de lommerrijke lanen van Wassenaar, Blaricum en Bloemendaal broeit het. De rieten daken van de villa's worden uit voorzorg nat gehouden en Aerdenhout wordt op dit moment zelfs Klein Zimbabwe genoemd.

Hockey gaat steeds meer op voetbal lijken. Dus ook hier zijn proleterige poenvoorzitters, die de portemonnee met nieuw geld trekken en spelers naar Nederland halen, geen uitzondering meer. Heerlijk. Ziet een goedwillende amateurscheidsrechter per ongeluk een doelpunt aan voor een bal op de paal, dan breekt de hel los. Rellen! Het is namelijk geen spelletje meer, het heeft niets meer te maken met een gezellige zondagmiddagontspanning, nee: het gaat tegenwoordig ergens om. Om geld, sponsors, de erectie van de voorzitter.

Weet u hoe ze dit noemen? Volwassen. De hockeysport wordt eindelijk volwassen. Lief hè?

    • Youp van ’t Hek