STEMMEN IN DE NACHT: NIEMANDSLAND

Marc Stakenburg (foto) presenteert voor de KRO in de nacht van maandag op dinsdag van één tot drie uur op Radio 1 & 2 het programma Niemandsland. Daarna neemt een collega het over tot zes uur. Niemandsland zoekt `hartstocht' en vraagt `muziek'. In de ruim twintig jaar dat het programma bestaat heeft Stakenburg het al een aantal periodes gepresenteerd. Hij maakt ook nog het muziekprogramma Leidsekade Live, zaterdag op Radio 3.

Niemandsland doet Stakenburg nu al weer twee jaar en hij draait alles: van Nederlandstalig tot country en blues. ,,Op dat tijdstip in de nacht luisteren er ruim dertigduizend mensen. Dat zijn verpleegsters, taxichauffers, beveiligingsmensen en mensen die niet kunnen slapen. Maar het zijn wel de betere luisteraars. In het programma zit vaak een gast die op vragen van luisteraars ingaat. Ook dronken mensen en mensen die alleen zijn, bellen. Maar die kappen we af of verwijzen we naar het nachtpastoraat.''

Als er een rode draad in het programma zit dan is het de gedrevenheid van zijn gasten in de studio. ,,Want'', zo merkt Stakenburg op, ,,wie gaat er nu 's nachts twee uur live voor de microfoon zitten. Dat zijn mensen die ongelooflijk gedreven met hun werk of hobby bezig zijn. Zoals onlangs Maurice de Hond over internet. In andere programma's krijgen ze maar een paar minuten.'' In de nacht van maandag 10 april zat cabaretier Job Schuring over zijn nieuwe op het bijbelverhaal Job geïnspireerd theaterprogramma Nu nog nieuwer te praten. Door een communicatiefoutje had Schuring zijn eigen muziek niet bij zich. Stakenburg: ,,Dat was jammer omdat je dan niet kan vragen wat de muziek voor de gast betekent of wat voor herinneringen het oproept.''

Het aantal bellers naar Niemandsland varieert per uitzending. ,,Toen wij Frits Visser, de samensteller van het boek over Ja zuster, nee zuster in de uitzending hadden stond de telefoon niet stil. En bergbeklimmer Bart Vos kreeg ook veel telefoontjes. Bij Schuring hadden we er zestien.''

(Foto Louk Röell)