Spitsroeden

Het ligt voor de hand dat Pierre van Hooijdonk bij PSV de opvolger van Ruud van Nistelrooij wordt. Vitesse hoopt aan de verkoop van de 30-jarige spits zo'n twintig miljoen over te houden, geld waar de club om zit te springen nu de schuldeisers steeds heftiger aan de poort van het Gelredrome rammelen. PSV is vorige week bijna 65 miljoen gulden rijker geworden door Van Nistelrooij aan Manchester United af te staan. De landskampioen kan zich dus financieel wel iets permitteren.

Als speler van Celtic en Nottingham Forest maakte Van Hooijdonk in een periode van vier jaar meer dan tachtig doelpunten. Het afgelopen seizoen scoorde hij al 22 keer voor Vitesse, dat hem, zoals eergisteren tegen NEC bleek, moeilijk kan missen. De grootste kwaliteit van de fysiek sterke aanvaller is zijn vrije trap. Hij verstaat soms de kunst de bal over het `muurtje' in de hoek van het doel te mikken. Zelfs tegen Brazilië lukte dat. Nu PSV behalve zijn topscorer ook Luc Nilis kwijtraakt, is een nieuwe vrije trappenspecialist die ook nog aardig kan koppen geen overbodige luxe.

Eind 1997 deed PSV trouwens al een poging de voormalige vedette van het Bredase NAC van Nottingham Forest over te nemen. De weggezakte Engelse club weigerde toen aan een transfer mee te werken, maar zou de Nederlander hebben toegezegd dat hij aan het einde van dat seizoen voor een `koopje' mocht vertrekken. De schappelijke prijs bleek dertig miljoen te zijn, waardoor kandidaat-kopers onmiddellijk afhaakten. Van Hooijdonk raakte vervolgens langdurig in conflict met zijn werkgever die hem uiteindelijk vorig jaar pas – voor tien miljoen – liet gaan. Vitesse meende in hem een waardige opvolger voor Machlas te hebben gevonden.

PSV maakt zich nauwelijks illusies meer over aansluiting bij de internationale top. Het volstaat met een rol op het tweede plan. Nationaal houdt de club nog wel de vinger aan de pols dankzij vooral een uitgekookt aan- en verkoopbeleid. Op de transfermarkt laat PSV concurrenten als Feyenoord en Ajax ver achter zich. De club verdiende eerder al zestig miljoen aan de transfers van Romario en Ronaldo naar Barcelona, waarna het vertrek van Jaap Stam (voor 35 miljoen) en Van Nistelrooij naar Manchester United ongeveer dezelfde winst opleverde.

Op de lijst van duurste voetballers bezet Van Nistelrooij de vijfde plaats. De Italiaan Vieri is koploper. Hij ging voor 102 miljoen van Lazio Roma naar Inter Milaan. Voor de Fransman Anelka betaalde Real Madrid 75 miljoen aan Arsenal en de Brazilianen Denilson (van São Paulo naar Real Betis) en Ronaldo (van Barcelona naar Inter) kostten ieder 71 miljoen gulden.

Op de meeste toptransfers rust geen zegen. De duurste vier spelers slagen er bij hun clubs geen van allen in hun reputatie waar te maken, waarbij voor Ronaldo als excuus geldt dat hij het slachtoffer van zware blessures is geworden. Ook Van Nistelrooij gaat vrijwel zeker spitsroeden lopen bij Manchester United, de rijkste club van de wereld die meteen in Eindhoven ging winkelen nadat zij in de halve finales van de Champions League was uitgeschakeld. Dat de spitsen van het team, Yorke en Cole, het tegen Real Madrid lieten afweten, evenals de invallers Solskjaer en Sheringham, deed voorzitter Edwards besluiten de topscorer van de Nederlandse competitie in te lijven, hoe weinig die competitie ook voorstelt.

Manager Ferguson wekt allerminst de indruk op de transfer van Van Nistelrooy te hebben aangedrongen. ,,Hij zal net als iedereen voor zijn plaats moeten vechten'', bromde Sir Alex, die Jordi Cruijff al jaren vooral in het tweede elftal laat opdraven. Maar Jaap Stam kan bij het opperhoofd geen kwaad doen. Zijn advies en dat van de vroegere PSV-coach Bobby Robson hebben er daarom zeker toe bijgedragen dat Van Nistelrooij zijn loopbaan op Old Trafford mag voortzetten. En dat voor een jaarsalaris van acht miljoen, ruim vier keer hoger dan hij in Eindhoven verdiende.

    • Ben de Graaf