Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Speciale reportage over de jacht op walvissen – door velen gezien als een misdaad. De vissers van het Indonesische Lamalera hebben hier totaal geen notie van. Al eeuwenlang maken zij jacht op walvissen, waar het hele dorp van afhankelijk is. TV2, 17.35-18.43u.

Waskracht! Aandacht voor het reclamespotje van de `zuivere benzine' Shell Pura. Reclamedeskundigen komen tot de conclusie dat deze reclame de consument op het verkeerde been zet. Ned.3, 19.53-20.21u.

Netwerk. Interview met `Soldaat van Oranje' Erik Hazelhoff Roelfzema. Onlangs verscheen Op Jacht naar het Leven, de autobiografie van de nu 83-jarige Roelfzema wiens levensgeschiedenis in 1977 verfilmd werd. Ned.1 20.30-21.05u.

Nova. Onder meer aandacht voor het proces tegen de twee Libische verdachten van de aanslag op de Pan Am-boeing in december 1988 boven het Schotse plaatsje Lockerbie waarbij 270 mensen omkwamen. Sommigen veronderstellen nu al dat deze verdachten de aanslag niet hebben voorbereid. Ned.3, 22.34-23.

DOCUMENTAIRES

Red Chapters. Over de Lange Mars van 90.000 Chinese communisten, die in 1934 op de vlucht sloegen voor de Kwomintang. De grootste hindernis op hun mars van 10.000 kilometer was de oversteek van de Dadu-rivier. Discovery, 19.00-19.30u.

Noorderlicht: Kunsthart. Twee hartchirurgen van het Utrechtse Hart Long Instituut bereiden zich voor op de eerste implantatie van het mechanische kunsthart. Ned.3, 20.21-20.50u.

Zembla: De lege operatiekamer. Over de gang van zaken in en rond de operatiekamers van het Academisch Ziekenhuis Radboud in Nijmegen. Na jaren van bezuinigingen kampt het ziekenhuis met een nijpend personeelstekort en almaar langere wachttijden. Ned. 3, 21.18-22.00u.

Dokument: La chaconne d'Auschwitz. Documentaire volgt een aantal joodse vrouwen die gered werden van de gaskamers omdat ze speelden in het orkest van Auschwitz. Zie TV-vooraf. Ned. 1, 23.01-0.51u.

Vergezicht. Kinderen van Amerikaanse soldaten mochten na 1979 met hun Vietnamese moeder naar Amerika emigreren, in de hoop een beter leven op te kunnen bouwen. Na de Vietnam-oorlog die in 1973 eindigde, begonnen de communisten met het vervolgen en gevangennemen van hen die tijdens de oorlog connecties hadden gehad met Amerikanen. De documentaire volgt drie kinderen. Ned.3, 23.10-0.05u.

PRAATPROGRAMMA

Babylon. Debat over de gevaren van genetisch gemanipuleerd voedsel. Veel mensen voelen zich door de sluipende invoering van de genetische manipulatie voor een voldongen feit geplaatst. Ned.1, 21.35-22.20u.

Kelder & Co. Jort Kelder volgt internetentrepeneur Roel Pieper op een van zijn zakenreizen naar New York. Pieper is partner in Insight Capital, een investeringsfonds met belangen in veertig internetbedrijven. Net5, 22.20-22.50u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met de Amsterdamse burgemeester Schelto Patijn en een optreden van de Zeeuwse popband Bl⊘f. RTL4, 23.00-23.45u.

AMUSEMENT

TV-show op reis. Bezoeken aan acteur en regisseur Peter Ustinov in Zwitserland en aan de 75-jarige jazz-zangeres Rita Reys die voor het eerst van haar leven op de lijst staat van best verkochte artiesten. TV2, 21.25-22.25u.

FILM

Stand and Deliver (Ramon Menendez, 1987, VS). Idealistische wiskundeleraar van Mexicaanse komaf (Edward James Olmos) weet op louter door minderheden bevolkte en daarom afgeschreven school een klas te inspireren tot vlijt en leergierigheid. Onafhankelijk geproduceerde, door nobele motieven ingegeven maar eenzijdige minderhedenfilm. Ook met Lou Diamond Phillips. RTL5, 20.30-22.25u., met reclame.

Lock up (John Flynn, 1989, VS). Louter uit clichés opgetrokken, onpersoonlijke gevangenisfilm laat Sylvester Stallone een fikse straf uitzitten. Hij pleegde zijn gewelddaad uiteraard uit medemenselijkheid. Met Donald Sutherland als slechterik. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Fatal Instinct (Carl Reiner, 1993, VS). Minder geïnspireerde parodie op Basic Instinct, Fatal Attraction. Body Heat, Sleeping with the Enemy en Cape Fear. Kate Nelligan probeert, samen met minnaar, echtgenoot Armand Assante uit te schakelen. Ook met Sean Young. Veronica, 20.30-22.10u., met reclame.

Angie (Martha Coolidge, 1993, VS). Regisseuse van Rambling Rose maakte een leerzame publieksfilm over een psychiatrisch syndroom. Geena Davis, een alleenstaande moeder uit de Italiaanse wijk van Brooklyn, laat kind in de steek om op zoek te gaan naar haar eigen, twintig jaar eerder verdwenen moeder. RTL4, 21.00-23.00u.,met reclame.

The Young Americans (Danny Canon, 1993, Engeland). Zie Film-vooraf. Veronica, 22.10-23.55u., onderbroken door reclame.

Legal Eagles (Ivan Reitman, 1986, VS). Door het Rothko-schandaal en Cukor's Adam's Rib geïnspireerde romantische whodunit met komedie-inslag. Schijnbare tegenpolen Robert Redford en Debra Winger bieden juridische hulp aan Daryl Hannah, dochter van beroemde, onder verdachte omstandigheden omgekomen kunstenaar. BBC1, 0.45-2.40u.

The Big House (George Hill, 1930, VS). Archetypisch gevangenisdrama waarin wanhopige gedetineerden een vluchtpoging ondernemen. Oscar voor scenario van Frances Marion. ARD, 0.45-2.10u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Moon Pilot (James Neilson, 1962, VS). Onschuldige SF-komedie van Disney. Onzekere astronaut Tom Tyron valt voor behulpzame buitenaardse Dany Saval, die door Edmond O'Brien voor een Russische spionne wordt gehouden. Morgen, BBC2, 11.50-13.30u.