Schilder Peter Klashorst in gevangenis Dakar

De Nederlandse schilder Peter Klashorst is zaterdagochtend gearresteerd in Dakar in Senegal, omdat hij naakte modellen gebruikte voor zijn schilderijen. Vandaag beslist de rechter-commissaris of de schilder voor de rechter moet verschijnen, en op welke aanklachten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt de aanhouding van Klashorst. De schilder wordt verdacht van twee strafbare feiten: hij zou de `seksuele moraal' in het land hebben overtreden, en illegaal schilderijen exporteren. Klashorsts kunstwerken zijn in beslag genomen en verklaard tot Senegalees cultuurgoed, dat niet uitgevoerd mag worden.

De politie hield de Nederlander aan nadat op zijn logeeradres foto's en negatieven van naakte vrouwen waren gevonden, die Klashorst gebruikte voor zijn schilderijen. In het streng islamistische Senegal is het een overtreding van de `seksuele moraal' om naakte vrouwen als model te gebruiken. Zeven andere aanwezigen, vrienden van de schilder en modellen, werden aangehouden, maar zijn een dag later weer vrijgelaten. Er wordt nu geprobeerd om Klashorst op borgtocht vrij te krijgen.

Klashorst meldde zijn arrestatie zaterdagmiddag per fax aan de Amsterdamse Gallery Donkersloot, die Buitenlandse Zaken waarschuwde. Volgens Carolien Herwijer van Gallery Donkersloot was het ministerie vanwege het Paasweekend aanvankelijk niet bereid om in actie te komen. Pas nadat de Gallery persberichten had verstuurd zou Buitenlandse Zaken stappen hebben ondernomen. Een woordvoerder van het ministerie verklaart echter dat het personeel van de Nederlandse ambassade al sinds zaterdagmiddag met de zaak bezig is. Buitenlandse Zaken weet niet hoe laat vandaag over de zaak beslist wordt: ,,Dat hangt af van de stapel dossiers op het buro van de rechter-commissaris. We zetten er wel druk achter om ervoor te zorgen dat de zaak vandaag nog wordt behandeld.''

Peter Klashorst heeft geruime tijd in Senegal geschilderd, en bracht eerder al een deel van zijn werk naar Nederland. Het afgelopen weekend wilde hij de resterende doeken ophalen. Carolien Herwijer vermoedt dat een buurman van Klashorst heeft geklaagd over overlast en de politie heeft ingeschakeld. Collega's van Klashorst, waaronder Herman Brood en Jan Cremer, houden woensdagavond een benefietkunstveiling met eigen werk om de borgsom op te brengen.