Russische para's in de val in Tsjetsjenië

In het zuiden van Tsjetsjenië is zondag een konvooi van Russische parachutisten in een hinderlaag van de Tsjetsjenen gelopen. Daarbij zijn volgens Russische woordvoerders vijftien Russische militairen gedood. De Tsjetsjenen zeggen dat tachtig Russen zijn gesneuveld.

De aanval bij het dorp Serzjen-Joert was een van de bloedigste van de laatste weken. De Russen zeggen tweederde van Tsjetsjenië te controleren, maar pogingen om de naar schatting 3.500 Tsjetsjeense strijders in het bergachtige zuiden uit te schakelen hebben duidelijk niet het gewenste resultaat. Nabij Serzjen-Joert hadden de Tsjetsjenen mijnen gelegd in een kloof waardoor het Russische konvooi oprukte. Nadat ze de mijnen tot ontploffing hadden gebracht, openden de Tsjetsjenen het vuur. De kloof was tevoren gecontroleerd door een Russische gevechtshelikopter, die de rebellen evenwel niet had opgemerkt. Volgens Sergej Jastrzembski, Russisch woordvoerder inzake Tsjetsjenië, werden vijftien Russen en acht Tsjetsjenen in de strijd gedood en werden twee Tsjetsjenen gevangen genomen. De Russische bevelhebber in Tsjetsjenië, generaal Gennadi Trosjev, hield het op dertien doden aan Russische zijde. De Tsjetsjeense woordvoerder Movladi Oedoegov liet weten dat tachtig militairen waren gesneuveld en dat dertien militaire voertuigen, waaronder tanks en pantserwagens, waren vernietigd; zelf zouden de Tsjetsjenen geen verliezen hebben geleden.

De aanval van de Tsjetsjenen bij Serzjen-Joert maakt voorlopig een eind aan berichten over een mogelijk bestand, waarvan de Tsjetsjenen vorige week melding maakten. President Aslan Maschadov repte toen in een vraaggesprek met het Russische blad Kommersant van een Tsjetsjeens vredesplan, waarvan een eenzijdig bestand en de onvoorwaardelijke vrijlating van Russische krijgsgevangenen deel zou uitmaken. Dat plan zou het Kremlin zijn toegestuurd. In Moskou werd het bestaan van dat vredesplan erkend. President Vladimir Poetin zou het de Tsjetsjenen met eigen amendementen hebben geretourneerd. Wat er verder met het vredesplan is gebeurd is onduidelijk.

Maschadov ontkende zondag in een gesprek met Radio Vrijheid in elk geval dat hij een eenzijdig bestand heeft afgekondigd in de strijd tegen de Russen. Het blad Kommersant, dat zijn initiatief tot een staakt-het-vuren had gemeld, zou hem verkeerd hebben begrepen.