Politie in Zimbabwe niet langer afzijdig

De politie in Zimbabwe heeft in het paasweekeinde voor het eerst ingegrepen sinds het politiek geweld vorige maand is ontstaan. Maar ze heeft gisteren de moord op een zwarte aanhanger van de oppositie niet kunnen voorkomen.

Zaterdag kwam de politie twee blanke boeren te hulp die een pak slaag van bezetters hadden gekregen. Gisteren escorteerde ze ruim veertig boeren die terugkeerden naar hun landerijen. Ook gisteren gelastte ze de bezetters van een boerderij in Mvurwi, 120 km ten noorden van Harare, om te vertrekken, een bevel dat zonder morren werd opgevolgd.

Tim Henwood, leider van de blanke boerenbond in Zimbabwe, de Commercial Farmers Union, zei gisteren dat zich in het paasweekeinde een kentering heeft voltrokken. ,,De politie treedt op.'' De afgelopen maand hield de politie zich consequent afzijdig. Het Hooggerechtshof had de bezettingen van blanke boerderijen weliswaar onrechtmatig verklaard. Maar de acties werden door de regering openlijk gesteund.

De veranderde houding van de politie heeft mogelijk te maken met de regionale top die vrijdag in Victoria Falls werd gehouden. Zuid-Afrika, Namibië en Mozambique leken de Zimbabweaanse president Mugabe te steunen in zijn confrontatie met blanke boeren. Ze stelden de voormalige koloniale mogendheden verantwoordelijk voor de oneerlijke landverdeling in een aantal Afrikaanse landen. Maar volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, hebben ze er bij Mugabe op aangedrongen om tot een compromis met Groot-Brittannië te komen en een einde te maken aan het geweld. Volgens Cook zijn de Britten bereid om Zimbabwe financieel te helpen om te komen tot een eerlijker landverdeling maar alleen als rust en orde in het land worden hersteld.

Het politiek geweld in Zimbabwe sudderde afgelopen weekend op een lager pitje voort. Zaterdag ontstond aanzienlijke materiële schade bij een bomaanslag op het gebouw waar het enige onafhankelijke dagblad van Zimbabwe is gehuisvest. Tientallen zwarte landarbeiders werden in elkaar geslagen of geïntimideerd. Op verschillende plaatsen ging de tabaksoogst in vlammen op.