Pasen: bijna één miljoen buitenlanders

Bijna één miljoen buitenlanders hebben tijdens het paasweekeinde een bezoek gebracht aan Nederland. Dat waren er zo'n 100.000 meer dan vorig jaar. Ruim 400.000 Nederlanders gingen er zelf op uit, tegen 375.000 in 1999. Bezoekers aan met name attractieparken en dierentuinen zorgden tweede paasdag voor volle wegen.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT) verklaarde de drukte uit het feit dat Pasen zo laat in het jaar viel en bijna aansloot op de meivakantie. Een van de topattracties was de Keukenhof, die afgelopen weekeinde 100.000 mensen trok. Vorig jaar kwamen 60.000 mensen de bloemenpracht bekijken. Madurodam had te maken met een ruime verdubbeling van het aantal paasgasten. De ruim 40.000 toeristen kwamen vooral af op de bijzondere ijssculpturen.

Ook de attractieparken deden goede zaken. Massaal trokken de paastoeristen naar het net geopende Six Flags Holland in Flevoland, het vroegere Walibi Flevo. Het bedrijf wilde geen mededelingen doen over het aantal bezoekers. In de Efteling in Kaatsheuvel was het met zo'n 75.000 bezoekers ongeveer net zo druk als vorig jaar. De nieuwe attractie Burgers' Ocean in Arnhem trok 47.000 mensen, vooral veel Duitsers en Belgen.

Hoteliers en campinghouders toonden zich zeer tevreden over het paasweekeinde. Zo was ruim 95 procent van de hotelkamers in Amsterdam bezet. De hoofdstad trok meer dan 100.000 dagjesmensen. Grote trekkers waren onder meer de tentoonstelling `De glorie van de Gouden Eeuw' in het Rijksmuseum, World Press Photo in de Oude Kerk, het Van Gogh Museum en de rondvaarttochten. Volgens de meeste VVV's in het land was het drukker dan vorig jaar.

De meeste buitenlandse toeristen kwamen uit Duitsland, gevolgd door België. Bijna de helft kwam vrijdag. De meeste Nederlanders die er op uittrokken gingen richting kust of bos.