Ontslag voor twee ministers in Indonesië

In Indonesië is een crisissfeer ontstaan als gevolg van het besluit van president Wahid om twee economische ministers in zijn kabinet te vervangen.

Gisteravond verzocht Wahid de bewindslieden van Industrie en Handel, Jusuf Kalla, en van Investeringen en Staatsbedrijven, Laksamana Sukardi, af te treden. ,,Zij zitten niet op een lijn met de andere economische bewindslieden en ik heb een hecht team nodig'', verklaarde de president.

De Strijdende Democratische Partij van Indonesië (PDI-P) van Sukardi en Kalla's partij, Golkar, de twee grootste politieke formaties van het land, willen Wahid donderdag in het parlement ter verantwoording roepen voor dit ontslag. Akbar Tanjung, politiek leider van Golkar en tevens voorzitter van het parlement, sprak van een ,,foute beslissing''. ,,Indien Wahid geen bevredigende verklaring kan geven voor dit besluit, trekt Golkar al zijn ministers uit het kabinet terug'', aldus Tanjung. Het bestuur van de PDI-P besloot Wahid vanmiddag opheldering te vragen over Sukardi's ontslag.

President Wahid heeft zich al eerder kritisch uitgelaten over vertragingen in de uitvoering van het economische herstelprogramma. Wahid had enkele uren voor het ontslag van Kalla en Sukardi een onderhoud met Stanley Fisher, de waarnemend directeur van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), die gedurende de paasdagen Indonesië aandeed. Deze week arriveert een IMF-missie die een tussenbalans komt opmaken van het tussen regering en IMF overeengekomen hervormingsprogramma. Fisher hamerde op het belang van behoorlijk bestuur, corruptiebestrijding en een strenge aanpak van dubieuze debiteuren.

Kalla en Sukardi worden vervangen door twee vertrouwelingen van de president die geen van beiden kunnen bogen op een staat van dienst in het openbaar bestuur. Voor Kalla in de plaats komt luitenant-generaal Luhut Panjaitan, de huidige ambassadeur in Singapore, en voor Sukardi diens secretaris-generaal, de academicus Rozy Munir. De twee worden morgen geïnstalleerd. Panjaitan geniet het vertrouwen van Wahid. Hij heeft goede contacten met de zakenwereld van Singapore en met daarheen na het uitbreken van de monetaire crisis in 1997 uitgeweken Indonesische tycoons. Munir komt voort uit de moslimbeweging Nahdlatul Ulama, waarvan Wahid vijftien jaar voorzitter was, en werd door de president in oktober naar het departement van Investeringen en Staatsbedrijven gehaald. Daar kwam hij regelmatig in aanvaring met ex-bankier Sukardi, die overigens geldt als een bekwaam en slagvaardig minister.

De koers van de rupiah daalde naar de laagste stand sinds de regering-Wahid in oktober aantrad. Analisten zien hierin ,,teleurstelling van de markt over de reputatie van de vervangers, die vooral lijken gekozen om hun relatie met de president''.

    • Dirk Vlasblom