Nasdaq keldert door Microsoft

Het aandeel Microsoft is gisteren fors gedaald na berichten dat het Amerikaanse ministerie van Justitie het bedrijf wil opsplitsen. Opnieuw sleepte het fonds de technologiebeurs Nasdaq naar beneden.

Het ministerie wil bovendien dat de rechter Microsoft beperkingen oplegt, zolang de antimededingingszaak tegen het bedrijf loopt. Justitie en negentien Amerikaanse staten sturen deze week hun aanbevelingen voor een strafmaat naar de rechter. Drie kranten (USA Today, Wall Street Journal en Washington Post) wisten gisteren al te melden wat de belangrijkste aanbevelingen zullen zijn.

Microsoft zou volgens de voorstellen zijn divisie toepassingssoftware (zoals Office, Word en Excel) moeten scheiden van de twee divisies waarin het besturingssysteem Windows en de internetactiviteiten zijn ondergebracht. Microsoft reageerde bij monde van bestuurder Bod Herbold op de veronderstelde splitsing. Dergelijke plannen noemde hij ,,zeer ongepast''.

De aanbevelingen voor de strafmaat volgen op het recente oordeel van rechter Thomas Penfield Jackson dat Microsoft de anti-monopolieregels heeft overtreden. Op 24 mei heeft een zitting plaats waarop de strafmaat met alle betrokken partijen wordt besproken. Vanaf juni valt een uitspraak van de rechter te verwachten.

De koers van Microsoft verloor gisteren 15,5 procent en sloot op 66 dollar. De Nasdaq-index, waarin het bedrijf een zwaargewicht is, verloor 161 punten ofwel 4,4 procent en eindigde op 3.482.

De druk op het aandeel Microsoft gisteren viel overigens niet alleen toe te schrijven aan de aanbevelingen voor de strafmaat; splitsing van Microsoft geldt al veel langer als een reële optie. Het bedrijf heeft afgelopen donderdag nabeurs kwartaalresultaten bekendgemaakt waarop beleggers pas gisteren konden reageren. De winst overtrof de verwachtingen, maar de omzet viel analisten tegen. Daarop deden veel aandeelhouders hun stukken in de verkoop.

De koers van het aandeel Microsoft bereikte op 27 december de hoogste stand ooit op 120 dollar. Daarmee kenden beleggers het bedrijf een beurswaarde toe van ruim 600 miljard dollar. Sindsdien is het bedrijf ongeveer 45 procent van zijn waarde kwijtgeraakt. Beleggers vonden de onderneming gisteren nog `slechts' 347 miljard dollar waard.