Marges omhoog bij Akzo Nobel

De verkoop van de noodlijdende vezeldivisie heeft de winstmarge bij chemieconcern Akzo Nobel fors verbeterd. Vorig jaar verdiende het concern in het eerste kwartaal 9,1 cent op iedere gulden omzet. Het afgelopen kwartaal was het bedrijfsresultaat 392 miljoen euro (862 miljoen gulden) op 3,3 miljard euro omzet (7,3 miljard gulden), ofwel een marge van 11,7 procent.

Het chemieconcern, dat vandaag cijfers presenteerde, is tevreden over het eerste kwartaal. Het rekent dit jaar op ten minste 10 procent meer nettowinst. Wel waarschuwde het dat de groei over het hele jaar lager zal zijn dan in het eerste kwartaal.

In de eerste drie maanden van 2000 stegen Akzo's nettowinst met 30 procent, het bedrijfsresultaat met 28 procent en de omzet met 17 procent. ,,Een bevestiging van de opwaartse trend die zich vorig jaar al begon af te tekenen'', zei financieel bestuurder Fritz Fröhlich in een toelichting.

Akzo Nobel verkocht eind vorig jaar zijn vezeldivisie, Acordis, voor 1,8 miljard gulden aan participatiemaatschappij CVC. Dat geld werd besteed aan de overname van de divisie diergeneeskunde van Hoechst Roussel (HR Vet) voor 1,5 miljard gulden. Sindsdien zijn de drie kernactiviteiten van Akzo Nobel – verf/lakken, chemie en farmacie – elk ongeveer even groot.

De divisie farmacie groeit het hardst. Mede door de overname van HR Vet steeg de omzet met 43 procent tot 0,9 miljard euro. Door de integratie bleef de stijging van het bedrijfsresultaat, met 37 procent tot 171 miljoen euro, daar iets bij achter. Bij de divisie verf en lakken groeide de omzet met 14 procent tot 1,3 miljard euro en steeg het bedrijfsresultaat met 37 procent tot 97 miljoen euro. Die verbeteringen waren niet zozeer te danken aan verf voor de doe-het-zelvers, als wel aan de industriële lakken voor de scheepsbouw en auto-industrie. ,,Wij profiteren van onze nummer-één-positie'', zei Fröhlich. ,,De marges bewegen zich in de goede richting.''

Bij de divisie chemie steeg de omzet met 15 procent tot 1,1 miljard euro en het bedrijfsresultaat met 33 procent tot 126 miljoen euro. De chemie profiteerde van de sterke groei in Europa en de VS en het herstel van de vraag in Azië.