KNZB brengt top onder in stichting

De algemene ledenvergadering van de Nederlandse zwembond (KNZB) heeft zaterdag in Vianen het bestuur een volmacht gegeven om verder te gaan met de voorbereidingen voor de oprichting van de Stichting Topsport Zwemmen. Met het initiatief neemt de KNZB een voorschot op de verhoogde marktwaarde, die een succesvol optreden bij de Olympische Spelen van Sydney naar verwachting met zich meebrengt.

De stichting, die vanaf 1 januari volgend jaar de topsportgelden van de KNZB moet gaan beheren, mag onder meer zelfstandig sponsors werven. Volgens topsportcoördinator Ad Roskam is het niet uitgesloten dat de stichting straks als werkgever voor topzwemmers en coaches gaat optreden. ,,Er is een scala van mogelijkheden waar fiscalisten en juristen zich momenteel mee bezighouden. Overigens in samenspraak met ouders, coaches, managers en mogelijke sponsors.''

De angst voor een commerciële ploeg buiten de zwembond om leeft nadrukkelijk, omdat Patrick Wouters, manager van Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn, de vorming van een dergelijke zwemploeg voor ogen staat. Hij is de man achter de onlangs geformeerde TVM-schaatsploeg.

Wouters' voornemen is een van de redenen waarom de bond momenteel haast maakt met een eigen topsportstichting naar het voorbeeld van het volleybalmodel, dat later mogelijk als voorbeeld kan dienen voor de afdelingen waterpolo en schoonspringen. Niet om ontwikkelingen tegen te houden, maar deze voor te zijn.

,,De afgelopen jaren is er zoveel wederzijds vertrouwen gegroeid, dat de zwemmers best weten dat hun belangen voorop staan en dat wij realistisch genoeg zijn onze belangen daarbij aan te passen'', vindt Roskam.

Op de najaarsvergadering, op 14 oktober, spreken de bondsafgevaardigden van de KNZB zich definitief uit over de voorstellen.