Johan Stekelenburg zou graag burgemeester van Amsterdam worden

Johan Stekelenburg (58), burgemeester van Tilburg, zou graag burgemeester worden van Amsterdam. Dat heeft hij vrijdagavond verklaard in het programma Duivels op de Amsterdamse tv-zender AT5.

De oud-voorzitter van de vakcentrale FNV zei dat hij het burgemeesterschap van Amsterdam prefereert boven een eventuele post als minister.

Stekelenburg is sinds drie jaar burgemeester van Tilburg. Om de huidige burgemeester van Amsterdam, S. Patijn, die volgend jaar met pensioen gaat, te kunnen opvolgen, acht Stekelenburg het mogelijk dat hij zijn ambtstermijn in Tilburg niet helemaal uitzit.

Stekelenburg wordt binnen de PvdA als een serieuze opvolger beschouwd van politiek leider premier Kok. Vorige maand werd hij nog genoemd als mogelijke opvolger van Bram Peper die aftrad als minister van Binnenlandse Zaken. Stekelenburg is naast zijn burgemeesterschap van Tilburg sinds vorig voorjaar ook lid van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer.

Voor de opvolging van Patijn in Amsterdam geldt ook de huidige staatssecretaris van Justitie, de PvdA'er J. Cohen, als serieuze kandidaat.

Officieel loopt de ambtstermijn van Patijn deze zomer af, maar hij wilde graag aanblijven tot zijn 65ste verjaardag in augustus volgend jaar. De gemeenteraad heeft hiermee ingestemd.

In de gemeenteraad van Tilburg is met verbazing gereageerd op de uitlatingen van de burgemeester. De raad is van mening dat Stekelenburg gewoon zijn termijn in Tilburg volmaakt. Stekelenburg was zelf niet bereikbaar voor commentaar. Hij is in Japan met een Tilburgse delegatie.