Iraanse justitie verbiedt veertien liberale kranten

De Iraanse rechterlijke macht heeft de afgelopen dagen in totaal veertien hervormingsgezinde bladen een verschijningsverbod opgelegd.

Een ervan, Sobh-e Emruz, mocht uiteindelijk toch uitkomen wegens de moeilijke situatie waarin het verkeert omdat zijn uitgever, Said Hajarian, sinds een aanslag op zijn leven op 12 maart in een ziekenhuis ligt. Het proces tegen de vermeende daders van de aanslag is vandaag juist begonnen.

Sobh-e Emruz haalde vanochtend onmiddellijk uit naar ,,de machtsbeluste mafia'' die voor de jongste crisis in de media verantwoordelijk is – een verwijzing naar het conservatieve establishment dat onder andere de rechterlijke macht nog in handen heeft. Behalve Sobh-e Emruz zijn er overigens nog verscheidene liberale kranten over, die vandaag in een grotere oplage zijn uitgekomen.

Volgens justitie zijn de bewuste kranten verboden omdat ze artikelen hadden afgedrukt die ,,de islam en de religieuze fundamenten van de islamitische Revolutie ondermijnen''.

Opperste leider Ali Khamenei zei vorige week in een toespraak dat sommige liberale kranten zich hadden omgevormd in ,,bases van de vijand'', wat al werd aangevoeld als een aankondiging van maatregelen.

De hervormingsgezinde president van Iran, Mohammad Khatami, riep zaterdag en gisteren opnieuw op tot kalmte. Hij zei dat, nu de zittingstermijn van het huidige, door conservatieven gedomineerde parlement ten einde loopt, en een nieuw, door hervormers overheerst parlement eraan komt, de toekomst er goed uitziet.

Het nieuwe parlement moet in principe eind mei aan het werk gaan. Eerst moet echter nog de tweede ronde van de verkiezingen worden gehouden, waarvoor nog geen datum is vastgesteld. De Engelstalige Tehran Times meldde gisteren dat het 5 mei gaat worden.

Enkele duizenden studenten hielden vanochtend een bijeenkomst bij hun campus om te protesteren tegen de maatregelen tegen de pers. ,,Wees standvastig, Khatami, wees standvastig'', scandeerden de deelnemers. De toestand bleef rustig. Voor vanmiddag werden nog enkele protestbijeenkomsten aangekondigd.

Conservatieven uit coma pagina 4