Internationaal

LONDEN

Het sentiment op de beurs van Londen was vanochtend negatief. Evenals in de Verenigde Staten gisteren stonden de technologiefondsen in Londen onder zware druk. Vodafone, British Telecom, Colt Telecom, internetaanbieder Freeserve en maker van chips ARM Holding noteerden procenten lager. Dat had zijn invloed op de FTSE-index, die tegen het middaguur 0,72 procent lager stond op 6.196 punten

PARIJS

De beurs van Parijs vertoonde een onrustig beeld. Het enige fonds dat er positief uitsprong was Renault, dat vanochtend de verkoop van zijn truckdivisie aan het Zweede Volvo aankondigde. Afgelopen vrijdag maakte Renault al bekend dat het de personenwagendivisie van het Zuid-Koreaanse Samsung overneemt. Renault steeg vanochtend 4,72 procent op 48,4 euro. Zowel in de financiële sector (Credit Lyonnais, 6,16 procent lager) als technologiesector vielen de koersen terug. De CAC-index noteerde daardoor bijna een procent lager op 6.179 punten.

FRANKFURT

Ook de beurs van Frankfurt stond vanochtend in de min, hoewel het verlies beperkt bleef tot ruim 21 punten op 7.136. De technologiefondsen, aangevoerd door softwaremaker SAP (bijna 5 procent lager), reageerden met een daling op de negatieve ontwikkelingen gisteren op de Nasdaq in New York.

TOKIO

De beurs van Tokio is vandaag lager geëindigd. De Nikkei-index noteerde een slot van 18.272 punten, 1,1 procent lager dan het slot van gisteren. Daarmee was de winst van de voorgaande handelsdag weer goeddeels weg. De beurs opende weliswaar met een lichte winst, maar daarna werd Tokio meegesleept door de ontwikkelingen op de Amerikaanse beurs Nasdaq. Ook reageerden beleggers terughoudend op een uitspraak van de president van de Japanse centrale bank, Masaru Hayami, die zinspeelde op een renteverhoging.

De andere beurzen in Azië waren verdeeld. De beurs van Zuid-Korea ging met 1,4 procent omlaag, terwijl Hongkong aan het eind van de handel 0,1 procent hoger noteerde. De effectenbeurs van Australië was vandaag nog gesloten.

NEW YORK

De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq beleefde gisteren een forse terugval. De index van vooral technologiefondsen stond een half uur voor sluiting nog op een verlies van 8 procent. Uiteindelijk bleef de schade beperkt tot 161,50 punten, ofwel 4,4 procent. Zorgen over de toekomst van Microsoft overschaduwden de beurshandel op Tweede Paasdag. De softwaregigant werd geconfronteerd met een koersverlies van ruim 15 procent.

De Dow-Jonesindex wist in alle tumult toch met winst te eindigen. De beursindex stond aan het slot van de handel op 10.906 punten, 62 punten (0,6 procent) hoger.