Hotelketen Spanje wil Krasnapolsky

De Spaanse hotelketen NH Hoteles heeft vanmiddag een bod van ongeveer 1,1 miljard gulden uitgebracht op Krasnapolsky, een Nederlandse groep die onder meer de hotels van Golden Tulip bezit.

Dat hebben beide bedrijven vanmiddag bekendgemaakt. Het management van Krasnapolsky steunt het bod. Door de overname ontstaat een hotelgroep met sterke posities in Spanje en de Benelux, die vooral mikt op zakenreizigers in grote steden. Tot Krasnapolksy horen onder meer het Krasnapolsky-hotel op de Dam in Amsterdam en de Nederlandse hotelketens Golden Tulip (inclusief de vestigingen op de Antillen en Cuba) en Tulip Inn.

Het bod is een forse stap voor NH Hoteles, dat zelf een beurswaarde heeft van 2,4 miljard gulden. NH Hoteles is het op één na grootste beursgenoteerde hotelconcern in Spanje. Vorig jaar mislukte een geplande fusie met een ander Spaanse concern, Tryp. Sindsdien is NH Hoteles op zoek naar expansie.

Het concern heeft ongeveer negentig hotels. Bijna de helft ervan staat in Barcelona en Madrid. Ook is het gevestigd in een aantal landen in Latijns Amerika.

De nieuwe combinatie krijgt 154 hotels met meer dan 20.000 kamers verspreid over vijftien landen. NH Hoteles biedt 6,5 eigen aandeel voor ieder aandeel Krasnapolsky. Dat komt neer op 87,36 euro per aandeel `Kras', op grond van de slotkoers van NH Hoteles van afgelopen donderdag op de beurs in Madrid. Dat bod ligt 20,5 procent boven de slotkoers van Krasnapolsky donderdag. Vanochtend was de handel in beide aandelen stilgelegd.

NH Hoteles is van plan 38 miljoen nieuwe aandelen uit te geven om de overname te kunnen betalen. Het aantal uitstaande aandelen is 82 miljoen. De bedrijven hopen het biedingsbericht in juni uit te kunnen brengen en de transactie eind juli te kunnen afronden. Het hoofdkantoor komt in Madrid te staan. De Nederlanders Willem-Jan van den Dijssel, directievoorzitter van Krasnapolsky, en Thomas Bas krijgen een plaats in de raad van bestuur van NH Hoteles.

De gecombineerde omzet in 1999 was 503 miljoen euro met een bedrijfsresultaat van 146 miljoen euro en een nettowinst van 76 miljoen euro. Volgens het persbericht zou de gecombineerde marktkapitalisatie ongeveer 1,5 miljard euro bedragen. De bedrijven hebben samen ongeveer 5.500 medewerkers.

Krasnapolsky heeft op basis van de slotkoers van afgelopen donderdag (70,50 euro) een beurswaarde van 388 miljoen euro (853 miljoen gulden).

Krasnapolsky maakte een enorme sprong in 1998 door de fusie met het grotere Golden Tulip, dat nog grotendeels in familiebezit was. De omzet steeg in het laatste boekjaar met 200 miljoen gulden tot 513 miljoen gulden. De winst verdubbelde tot 57 miljoen gulden.