Heerenveen met Us Abe Europa in

SC Heerenveen speelt komend seizoen met de beeltenis en de naam van Abe Lenstra op het shirt. Ook op de merchandising-artikelen wordt Us Abe herkenbaar. Het bestuur van Heerenveen vindt dat de huidige successen prachtig zijn, maar dat deze nooit mogelijk zouden zijn geweest als Lenstra niet in Heerenveen had gespeeld. Heerenveen vernoemde in 1993 haar stadion al naar de legendarische oud-voetballer. Voor de hoofdingang van het stadion staat ook een beeld van Abe Lenstra. Hij werd geboren op 27 november 1920, speelde 47 interlands en overleed in 1985. Mevrouw Lenstra, weduwe van de voetballer, is ,,best wel trots'' dat de beeltenis van haar man komend seizoen de shirts van Heerenveen siert.

Wist u dat de club met dit idee rondliep?

Mevrouw Lenstra: ,,Natuurlijk wist ik dat. Daar hebben mensen van de club, van het bestuur en zo, uiteraard met me over gesproken. Maar hoe of wat precies weet ik niet, hoor. Of Abe op de voorkant of achterkant van het shirt komt, wat voor beeltenis het wordt, dat is mij ook nog allemaal een raadsel. Vind ik ook niet zo belangrijk, als het maar goed gaat met de club. Ik ben nog heel nauw betrokken bij Heerenveen. Bij alle thuiswedstrijden zit ik op de tribune. Of ik een ereplaats heb? Ach, ik weet eigenlijk niet eens of het een ereplaats is. Ik heb gewoon een vaste plaats en daar ben ik heel blij mee.''

Denkt u dat mensen in het buitenland Abe zullen herkennen als zijn beeltenis straks op het Heerenveen-shirt staat?

,,Dat denk ik niet. Het is ook al lang geleden dat hij speelde. En daarbij, de tijden zijn heel erg veranderd. De Champions League bestond in zijn tijd nog helemaal niet. Als Heerenveen de Champions League haalt natuurlijk. Ze staan er nu goed voor, maar zeker is nog niks. Hoewel, Europa in moet nu eindelijk lukken.''

Hij is de eerste speler die in Nederland zijn beeltenis op een shirt krijgt.

,,Ja, dat is toch wel bijzonder natuurlijk. Maar hij was ook bijzonder! Een echte kanjer. Maar ja, noemt iedere vrouw haar man niet een kanjer? Ja toch?''