Heerenveen dicht bij Champions League

Door het puntenverlies van alle concurrenten staat Heerenveen na het paasweekeinde nog vaster op de tweede plaats in de eredivisie. Deze positie geeft rechtstreeks toegang tot de Champions League van het volgend seizoen. De Friese ploeg, die zaterdag thuis met 5-1 van Roda JC won, heeft met nog drie wedstrijden te spelen vijf punten voorsprong op Ajax, zes op Feyenoord en zeven op Vitesse en Twente. ,,Ik vind dat we tweede moeten worden'', zei Heerenveen-trainer Foppe de Haan afgelopen weekeinde.

Gezien het resterende programma lijkt Heerenveen erin te slagen Willem II op te volgen als runner-up in de Nederlandse competitie. Waar de andere ploegen alle nog minstens één concurrent treffen, speelt Heerenveen alleen nog tegen clubs uit de onderste regionen: Cambuur (zondag in Leeuwarden), Den Bosch en Graafschap. De Haan heeft zich voorgenomen om, nu de Champions League in zicht is, niets anders te doen dan normaal. ,,Europees voetbal hebben we al bereikt. Het is nu zaak dat we met zijn allen lekker doorademen. Dan komen we er vanzelf.''

Vitesse liet zondag een grote kans liggen om Ajax en Feyenoord op de ranglijst te passeren. De Arnhemse ploeg verloor de streekderby tegen NEC met 1-0. Jack de Gier scoorde een kwartier voor tijd. ,,Met een gelijkspel zouden we in deze fase niets zijn opgeschoten'', zei Vitesse-trainer Ronald Koeman. ,,Ik denk altijd aanvallend, dus na deze nederlaag zal ik wel een slechte coach zijn.'' Vitesse speelt zondag de cruciale thuiswedstrijd tegen Ajax.

In de strijd om de degradatie behaalde Cambuur zaterdag een kostbare overwinning op Sparta (1-2). Een dag later nestelde FC Den Bosch zich weer naast de concurrent uit Leeuwarden aan de staart van de ranglijst door een gelijkspel bij RKC (1-1). De twee ploegen hebben nog maar twee punten minder dan MVV. De nummer laatst degradeert, de nummers zestien en zeventien spelen nacompetitie.

Resterende programma van de clubs die betrokken zijn bij de strijd om Europees voetbal en degradatie:

Heerenveen: Cambuur (uit), FC Den Bosch (thuis), De Graafschap (uit).

Ajax: Vitesse (uit), MVV (thuis), FC Utrecht (uit).

Feyenoord: AZ (thuis), NEC (uit), FC Twente (thuis).

Vitesse: Ajax (thuis), AZ (uit), Fortuna Sittard (thuis).

FC Twente: Roda JC (uit), De Graafschap (thuis), Feyenoord (uit).

AZ: Feyenoord (uit), Vitesse (thuis), Roda JC (uit).

MVV: NEC (thuis), Ajax (uit), Willem II (thuis).

Cambuur: Heerenveen (thuis), Willem II (uit), RKC (thuis).

FC Den Bosch: Fortuna Sittard (thuis), Heerenveen (uit), Sparta (thuis).