Flater Jorritsma in Tokio

Voor minister Jorritsma (Economische Zaken) lijken alle Aziatische landen één pot nat. Bij de opening van de bedrijvenexpositie Fairwind 2000, op Nederlandse marineschepen in Tokio, vroeg een radioverslaggever gisteren naar handelsproblemen met Japan en discussies daarover in de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Jorritsma antwoordde voor de microfoon: ,,Daar willen ze lid van worden. Maar dan moeten wel de grenzen open.''

De radioverslaggever bleef verbouwereerd achter, want de minister moest in het gevolg van kroonprins Willem Alexander direct verder langs de stands van bedrijven. Dus liet hij Jorritsma's antwoord aan anderen horen en in overleg met een Nederlandse diplomaat werd besloten tot een herkansing. Uiteindelijk kan iedereen zich wel eens vergissen. Wellicht was de minister de laatste tijd druk geweest met China, dat inderdaad lid wil worden van de WTO en verwikkeld is in harde onderhandelingen.

De herkansing kwam, maar tegenover twee journalisten zei Jorritsma glashard: ,,Japan is geen lid van de WTO. Nee, ze wìllen lid worden. Dat vertellen mijn eigen ambtenaren me.'' Een Haagse ambtenaar naast haar bevestigde deze stelling. De tegenwerping van een journalist dat Japan wel degelijk lid is werd niet geaccepteerd.

Pas nadat een Nederlandse diplomaat enigszins beschaamd de minister corrigeerde, zei Jorritsma luchtig: ,,Oh ja.'' De fata morgana van onderhandelingen over Japans toetreden tot de WTO verdween even snel als hij gekomen was.

Japan de tweede economie ter wereld, het is al decennia lid van de OESO (de organisatie van geïndustrialiseerde landen), lid van de G7 (de zeven grootste industrielanden) en ondertekende reeds lang geleden de GATT-overeenkomst waaruit de Wereldhandelsorganisatie is voortgekomen.

Aanleiding voor de bedrijvenexpositie in Tokio was de viering van 400 jaar Japans-Nederlandse betrekkingen. Daarover zei de minister eerder: ,,We hechten veel waarde aan de wederzijdse relatie en moeten samenwerken om de relatie te verdiepen.''

    • Hans van der Lugt