English Patient

De medewerkers aan de film The English Patient, die in 1997 negen Oscars waaronder die voor beste film won, zijn nog altijd niet volledig uitbetaald. Dat heeft Juliette Binoche, een van de hoofdrolspelers in de film, deze week verteld in een Frans televisieprogramma. Voordat The English Patient in 1996 werd aangekocht door Miramax, onderdeel van het Disney-concern, was het een noodlijdende productie waarin geen distributeur of financierder geïnteresseerd leek. Om de film toch af te kunnen maken, stemden alle medewerkers, waaronder ook de acteurs, erin toe dat zij slechts een derde van hun gage zouden ontvangen – met eventuele aanvulling in het onwaarschijnlijke geval dat de film toch een commercieel succes zou worden. Na de aankoop door Miramax en de Oscar-bekroning werde film inderdaad een wereldwijde hit, maar de tweederde ontbrekende gage hebben de acteurs en andere medewerkers nooit ontvangen.