Eendenproblematiek

Groepsverkrachting onder dieren zou iets heel natuurlijks zijn (18 en 20 april). Maar is dat wel zo? Ik observeer al meer dan vijftig jaar dieren in de `echte natuur' en heb dat nooit waargenomen. In de Keukenhof zag ik vorig jaar een groep `gedomesticeerde' woerden twee vrouwtjeseenden onder toeziend oog van zo'n honderd toeschouwers verkrachten tot de verdrinkingsdood erop volgde. De radeloze pijltjes zochten hun toevlucht bij stiefmoeders met jonge eendjes. Maar de `Fremdkörper' werden zonder pardon een voor een afgemaakt. Niemand deed iets en mij werd duidelijk de wacht aangezegd toen ik actie wilde ondernemen; `de natuur is wreed en die moet je zijn gang laten gaan'.

De aangedragen oplossingen zoals het injecteren van woerden met hormonen of het verplaatsen van eenden naar elders zijn goed bedoeld, maar kennelijk heeft men geen weet van de onbeschrijfelijke ellende die hormoontherapie teweeg kan brengen en realiseert men zich onvoldoende dat eenden vleugels hebben waarmee ze terug kunnen vliegen.

Er zijn gewoon teveel woerden en die moeten worden gevangen of afgeschoten.

    • Ir. E.G.P. Cornelissens