Degradatie bij EK voor tafeltennissters

De Nederlandse vrouwenploeg is bij de EK tafeltennis in Bremen naar de tweede divisie gedegradeerd. Dat gebeurde in 1994 ook, toen het topduo Hooman/Vriesekoop niet meedeed. De mannen kunnen na de 4-1 nederlaag in de poule tegen Duitsland hoogstens nog vijfde worden. Bij de vorige EK in `98 haalde Nederland in Eindhoven nog brons.

Vrouwencoach Anne Vlieg maakte ondanks de degradatie, na de zesde nederlaag op rij tegen Roemenië, een montere indruk. ,,We konden niet beter. Eigenlijk ben ik nog best tevreden over mijn ploeg'', concludeerde Vlieg. De interim-coach stond voor een bijna onmogelijke opgave. Met twee jeugdige nieuwkomers, Floor Tebbe (20) en Alexandra Cano (17), en een met een tennisarm kampende kopvrouw, Melisa Muller, viel er vooraf al weinig eer te behalen. Uiteindelijk boekte Oranje slechts zes winstpunten in het landentoernooi, waarvan er vijf op naam kwamen van Muller.

Bij de mannen is de EK voor het drukbezette duo Danny Heister en Trinko Keen net een toptoernooi te veel. Het tweetal speelde vanaf half december met maximale inzet en maakte in Bremen een uitgebluste indruk. Nederland verloor tot en met gisteren drie van zijn vijf wedstrijden. Zaterdag al verspeelde de ploeg de kans op een medaille. Oranje ging eerst verrassend tegen België onderuit (3-4). De nummer 39 van de Europese ranglijst, Andras Podpinka, versloeg zowel Heister (15) als Keen (16). Daarna verloor Nederland ook van Polen (1-4).

,,We zijn de laatste tijd een beetje verwend geraakt door de prestaties van Trinko en Danny'', stelde teamleider Peter Paul de Vrind. ,,In vijf maanden hebben ze het uitstekend gedaan op drie belangrijke toernooien. Bij de EK is het nu iets minder. Dat kan een keer gebeuren. In het tafeltennis is het onmogelijk om bij elk groot toernooi tot het uiterste te gaan.'' Keen zelf: ,,Ik moet topfit zijn om een topprestatie te kunnen leven. Dat is een goede les voor Sydney.''