Bizar protest Barcelona in bekerduel

Het Spaanse voetbal beleefde gisteravond de meest bizarre ontmoeting in zijn historie. Het aantreden van de elf spelers van Atlético Madrid in het Camp Nou-stadion en tien spelers van Barcelona aan de zijlijn voor duizend toeschouwers betekende zowel het begin als het einde van de halve bekerfinale.

Barcelona weigerde te spelen, omdat de club niet over voldoende voetballers beschikte. Het drama van de wedstrijd die niet gespeeld kon worden, kondigde zich al dreigend aan. Als gevolg van oefenwedstrijden van de nationale ploegen, vandaag en morgen, kan Barcelona niet over een volwaarde selectie beschikken. Kluivert, Reiziger en Zenden vertrokken gisterochtend al naar Nederland, terwijl Frank de Boer, Bogarde en Cocu zondag al op het vliegtuig stapten. Ook de Portugees Figo, de Fin Litmanen en de Braziliaanse Rivaldo hebben interlandverplichtingen. Barcelona bleef achter met tien spelers en een reserve-keeper.

Een zwarte bladzijde in het Spaanse voetbal, daar waren vriend en vijand het gisteren wel over eens. Geen serieuze krant of hij besteedde vanochtend wel een hoofdredactioneel commentaar aan de kwestie. Over de schuldvraag verschilden de meningen radicaal. `Stijfkoppigheid en gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel', zo werd de FC Barcelona door de landelijke krant El País in de schoenen geschoven. `Lafaards', kopte het Madrileense voetbaldagblad AS breed op zijn voorpagina, tussen de portretjes van trainer Louis van Gaal en voorzitter Josep Lluis Núñez. Vanuit Barcelona meenden het dagblad La Vanguardia en het sportblad El Mundo Deportivo evenwel dat de FC Barcelona een ,,ongelijke behandeling'' ten deel was gevallen.

Maanden van overleg om de zaak tot een goed einde te brengen bleken vruchteloos. Om onduidelijke redenen weigerde Barcelona daarbij het toegestane aantal spelers voor zijn eerste team te verhogen tot 25. Van Gaal zou volgens de Madrileense sportpers niets, of in elk geval te weinig, hebben ondernomen om de Nederlandse bondscoach Rijkaard te overtuigen dat hij het met met wat minder Barcelona-spelers ook wel afkon. De Spaanse voetbalfederatie weigerde op haar beurt op verzoek van Barcelona de wedstrijd te verplaatsen naar 16 mei, omdat deze datum te dicht ligt bij de volgepakte agenda met de slotwedstrijden voor de Spaanse liga. Barcelona wilde weer niet het begin van de wedstrijd vervroegen naar 18.00 uur, zodat de Nederlandse spelers met een snelle taxi nog het laatste vliegtuig richting Schiphol hadden kunnen halen.

Barcelona, dat bijna twee weken geleden met 3-0 van Atlético verloor in de uitwedstrijd, dreigt als gevolg van het niet spelen van de wedstrijd automatisch uit de Copa del Rey te worden gegooid. De bond zou ook kunnen besluiten Barcelona voor het volgende toernooi uit te sluiten. Daarnaast kan de club worden gestraft met een geldboete tussen de 6.700 en 27.000 gulden. juristen van Barcelona hebben inmiddels de reglementen van de Spaanse voetbalbond erop na geplozen en willen een juridische procedure beginnen om de halve finale alsnog te laten spelen.

    • Steven Adolf