Bijna akkoord over EK-premies Oranje

De impasse tussen de Nederlandse voetbalbond (KNVB) en de spelersraad van het Nederlands elftal over de premies voor het Europees kampioenschap lijkt doorbroken. De Oranjeraad praat vanavond met de adviseurs Paul Foortse en Harald Knijff over het voorstel van de voetbalbond. ,,De kans is groot dat we eruit komen'', verklaarde Knijff. De KNVB heeft een bonus voor ogen van 425.000 gulden per speler als Nederland Europees kampioen wordt én alle wedstrijden wint.

Na langdurige onderhandelingen is ook Arie van Eijden nu hoopvol gestemd. ,,De komende dagen hopen we rond te komen'', zegt de directeur van de KNVB en van Team Holland, het bureau waarin alle commerciële activiteiten van de internationals zijn ondergebracht.

Naast de moeizame onderhandelingen over de premies, is er een ander probleem. Davids weigert als enige international de overeenkomst met Team Holland te ondertekenen. Hij wil zijn zaken in eigen hand houden. ,,Dat is zijn goed recht'', zegt Van Eijden. ,,Wel is het zo dat hij als international geen commerciële zaken op eigen houtje mag ondernemen.''

De eerste training van Oranje voor de oefeninterland van morgen tegen Schotland is grotendeels aan Phillip Cocu voorbij gegaan. De international moest gisteren afhaken met een liesblessure. Bondscoach Rijkaard verwacht niet dat Cocu moet afzeggen.

Naast Cocu is ook Overmars licht geblesseerd, maar hij trainde wèl volop mee. Stam voegde zich pas vandaag bij de selectie. Hij vierde gisteren met Manchester United het kampioenschap. De kans is groot dat Atlëtico Hasselbaink met Kluivert in de spits speelt.