Basketbalcoach Boot jubileert

Met een glas bier en een grote sigaar in de hand vierde coach Ton Boot gisteravond de basketbaltitel van de Amsterdam Astronauts en tegelijkertijd een eigen jubileum. Het was zijn tiende landskampioenschap als coach in Nederland. ,,Het mooiste? Met elk kampioenschap ben ik even blij'', zei hij voldaan na de 78-62 overwinning op het Werkendamse Virtus in de Apollohal in Amsterdam.

De 59-jarige Boot haalde gisteren met de Astronauts voor de tweede achtereenvolgende keer de hoogste prijs. Voor die tijd had Amsterdam het 29 jaar zonder titel moeten doen. Maar zo bloedstollend als Astronauts vorig jaar in de best-of-seven-serie Den Helder versloeg met 4-3, zo relatief eenvoudig behaalde de ploeg nu het kampioenschap tegen de nieuwkomer uit het Brabantse dorpje Werkendam: 4-1.

De Amsterdamse basisploeg bestond net als vorig jaar uit aanvoerder Rolf Franke, de Amerikaanse forward Joe Spinks, guard Chris McGuthrie, de Canadese forward Shawn Gray en center Milko Lieverst. Zaterdag moesten de Amsterdammers in Werkendam hun enige verliespartij incasseren (71-64), maar gisteren kwam het team van coach Jos Wolfs tegen het door Boot bij elkaar gehouden kampioensteam te kort.

Toch vierde Werkendam het eindsignaal net als de Amsterdammers met knallende champagnekurken. Het behalen van de play-offs stond voor de Brabanders al gelijk aan een kampioenschap. ,,Wij zijn gesloopt'', gaf Werkendam-coach Wolfs na afloop toe. ,,Voor ons waren alle competitiewedstrijden play-offs. We liepen op onze tenen om de finale te halen.''

De absolute sterspeler van Werkendam is de uit de Bahama's afkomstige Quentin Hall. De kleine guard was gisteren samen met de uitblinkende Amerikaan Chris McGuthrie van de Astronauts met 22 punten topscorer van de wedstrijd. Het mooiste schot maakte Hall in de laatste seconde voor rust. Vanaf een meter of twintig wierp hij de bal raak en bracht de achterstand terug tot drie punten: 36-33. Maar in de tweede helft kwamen de Brabanders ondanks de sterke Hall niet meer in de buurt. ,,Hall was groots'', oordeelde Wolfs. ,,Hij is een basketballer met echt heel grote mogelijkheden.''

Ook winnend coach Boot was vol lof over Hall, die zeer moeilijk te bestrijden was geweest door Amsterdam. ,,Hall is een hele goede speler. Hij is bijna ongrijpbaar. We hebben het steeds lastig gehad tegen Virtus. Het heeft een team dat echt met het hart speelt. En daar houd ik van'', zei Boot. Als Werkendam zijn ploeg bij elkaar kan houden, gaan de Brabanders een mooie toekomst tegemoet.

De Astronauts kunnen volgend jaar weer deels opnieuw beginnen. De Amsterdammers namen gisteren noodgedwongen afscheid van hun aanvoerder Rolf Franke en talent Raoul Heinen. De 33-jarige Franke zette gisteren een punt achter zijn carrière, terwijl de 19-jarige Heinen het Amerikaanse collegebasketbal verkiest boven de Nederlandse competitie. Gisteren knipte Franke zijn laatste kampioensnetje uit de basket van de Apollohal.

Twee jaar geleden werd Franke met Boot herenigd in Amsterdam en werd aanvoerder. Met zijn achtste landskampioenschap op zak beëindigt hij zijn carrière. Franke heeft een eigen zaak en studeert volgend jaar af als jurist. ,,Ik wil nu eigenlijk helemaal niets meer in het basketbal'', zegt Franke. ,,Basketbal was leuk, maar altijd een hobby. Ik heb veertien jaar achter elkaar gespeeld. Het is wel genoeg geweest. Ik moet ook een keer aan mijn maatschappelijke carrière gaan denken, want ik ben echt geen miljonair geworden.''

Raoul Heinen sloot gisteren zijn derde en voorlopig laatste jaar in Amsterdam af. De international hoopt dit jaar voor zijn VWO-examen te slagen en in augustus naar de Verenigde Staten te vertrekken. In dat land kunnen basketballers wel miljonair worden. Maar zover is Heinen nog lang niet.

De spelverdeler tekende bij de George Mason University in Fairfax een intentieverklaring om daar vier jaar te spelen en te studeren. ,,Ik zal straks alles gewoon op me af laten komen. Waar dit avontuur uiteindelijk eindigt, weet ik niet'', zei Heinen.

Boot kan volgend jaar weer gaan bouwen aan een nieuwe ploeg. De coach wilde gistermiddag niet op de zaken vooruitlopen. ,,Morgen ga ik pas aan het nieuwe seizoen denken'', zei Boot, tevreden aan zijn sigaar trekkend. Vandaag zal hij weer de betrekkelijkheid van de titel inzien.

    • Koen Greven