Baloubet du Rouet is allergisch voor hout in Las Vegas

De uitslag van internationale springwedstrijden begint voorspelbaar te worden zodra Rodrigo Pessoa tot de deelnemers behoort. In Las Vegas won de 27-jarige Braziliaan tijdens de paasdagen voor de derde opeenvolgende keer de finale van de strijd om de wereldbeker (WB). Hugo Simon won de beker weliswaar ook drie keer, maar de Oostenrijkse ruiter deed dat met een onderbreking (1979, '96 en '97).

In de Amerikaanse gokstad beroerde Pessoa's paard Baloubet du Rouet niet eenmaal het hout. ,,Dit paard is allergisch voor hout'', zei de Braziliaan na afloop. Ook bleef de elfjarige Franse dekhengst zonder tijdfouten. Voor de gokkers bleef de overwinning van Pessoa overigens zonder gevolgen, want er kon in Las Vegas op alles worden gegokt, behalve op de uitslag van de WB-finale.

Het scheelde weinig of Pessoa had de wedstrijd in Las Vegas aan zich voorbij moeten laten gaan. Amper een week voor vertrek kreeg de Braziliaan in zijn Brusselse stal een paard bovenop zich nadat het dier zich had vastgebeten in een hulpteugel en in paniek was geraakt. Met een verschoven heup belandde Pessoa in het ziekenhuis, waar artsen het fysieke ongemak snel verhielpen.

Bij aankomst in Las Vegas werd Pessoa's paard Baloubet bovendien geplaagd door een virus, die een koorts van rond de veertig graden veroorzaakte. De veterinairs hielpen Baloubet echter weer zo snel op de been dat hij zijn ruiter in een zetel naar de zege in de openingswedstrijd leidde.

Baloubet heeft zijn talenten niet van een vreemde. Zijn vader Galoubet bezorgde zijn berijder Gilles Bertran de Ballanda de ene na de andere overwinning. Ook Pessoa is erfelijk belast. Zijn vader Nelson werd in 1956 Europees kampioen met een Braziliaans paspoort, waarna de Europese hippische bond onmiddellijk besloot niet-Europeanen voortaan uit te sluiten van deelname.

In de slotwedstrijd onderstreepte Baloubet opnieuw zijn klasse. Van de 44 combinaties bleven er in totaal slechts vier foutloos. Twee daarvan kwamen op naam van Pessoa, die daarmee als enige het uitgezette traject van parcoursbouwer Conrad Homfeld zonder fouten aflegde.

Dat was des te opmerkelijker omdat de organisatie gebruik maakte van uiterst lichte balken die rustten in een bijna vlakke ondersteuning. De minste of geringste beroering leidde daardoor tot een vallende balk en dus strafpunten. Na zijn kunststukje in Las Vegas kan Baloubet worden beschouwd als het meest voorzichtige en technisch meest hoogstbegaafde springpaard ter wereld.

Voor gastland Amerika liep de finale uit op een teleurstelling. De eerste thuisrijders waren pas terug te vinden op de zevende en achtste plaats. Die klasseringen staan op gespannen voet met de vele miljoenen dollars die de Amerikanen jaarlijks uitgegeven aan springpaarden. ,,Het probleem is dat veel jonge meisjes erg rijke papa's hebben en dat ze paarden wel leuk vinden'', meende de Engelse springruiter Malcolm Pyrah. ,,Rijden kunnen veel van deze dames niet, maar omdat ze echt hele goede paarden kopen blijven die wel een seizoen doorlopen.''

De Amerikaanse amazone Alison G. Firestone weerlegde de mening van Pyrah. ,,Als je ouders maar een paardengevoel hebben. Natuurlijk is het fijn dat je goede paarden kunt kopen, evenals de zekerheid dat mijn ouders mijn paarden niet zullen verkopen. Ik moet en wil ook prestaties leveren, want als er zoveel geld in paarden wordt geïnvesteerd moet er toch af en toe wel iets uitkomen.''

Elf van de 42 paarden die in Las Vegas in actie kwamen, zijn in Nederland gefokt. Daarmee was het Nederlandse Paardenstamboek (KWPN) ruim vertegenwoordigd. Die overmacht kwam niet tot uitdrukking in de uitslag. Er kwamen slechts drie in Nederland gefokte paarden in de top voor. Het hoogstgeplaatste Nederlands paard was nummer twee Tinka's Boy van de Zwitser Markus Fuchs.

Dit paard is een zoon van de hengst Zuidpool, die door het KWPN op grond van zijn matige nakomelingen werd afgekeurd. Hij werd pas opnieuw tot de dekdienst toegelaten nadat zijn nakomelingen het zo goed bleken te doen in de dressuursport.

    • Jacob Melissen